Путін дозволив конфіскацію майна засуджених за “фейки” про армію

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Росії дозволили конфіскацію майна в засуджених за такими кримінальними статями, як поширення “фейків” про російську армію, дезертирство, невиконання наказу, участь у небажаній організації, а також “публічні заклики, спрямовані проти безпеки держави”.

Відповідний документ підписав президент Володимир Путін, він оприлюднений на офіційному порталі правової інформації РФ.

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Більшість зазначених статей додали до кримінального кодексу РФ або посилили після повномасштабного вторгнення в Україну.

Влада РФ конфіскуватиме “гроші, цінності та інше майно”, якщо вони використовувались або призначалися для “діяльності, спрямованої проти безпеки РФ”.

Як сказав голова держдуми В’ячеслав Володін, таке рішення “дозволить карати тих, хто веде діяльність проти своєї країни, – позбавляти цих негідників почесних звань, а також конфіскувати їхнє майно, гроші та інші цінності”.

Депутат від ЛДПР Андрій Луговий заявив, що “будь-хто, хто спробує завдати шкоди батьківщині, втратить усе і здохне там, за межами нашої країни, як останній собака”. У такий спосіб він пояснив сенс закону.

Нагадаємо, що Лугового у Великій Британії визнали безпосереднім виконавцем отруєння в Лондоні Олександра Литвиненка.

Водночас кримінальний кодекс РФ передбачає, що конфіскувати можна лише майно, одержане внаслідок скоєння злочину або використане для його скоєння.

Всього впродовж 11 місяців 2023 року в Росії порушили 135 кримінальних справ за статтею про “фейки” про армію, з них 79 справ проти 70 осіб скерували до судів.

У 2022 році таких справ було 187, до суду дійшли 78.

Нагадаємо, що вказаний законопроєкт внесли на розгляд держдуми РФ 22 січня, 31 січня його одноголосно ухвалили. 7 лютого документ підтримали члени ради федерації Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter