У Росії дозволили відбирати майно та гроші за розповіді про воєнні злочини росіян

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Депутати Державної думи РФ дозволили відбирати майно в людей, засуджених за низкою статей, зокрема за репресивною щодо поширення так званих “фейків” про російську армію. 

Про це повідомляють пропагандистські російські медіа. 

Ілюстраційне зображення. Фото: occasionalplanet.org

Документ підтримали одразу у двох читаннях усі без винятку депутати, які були на засіданні.

Відбирати майно зможуть у засуджених за:

  • публічні заклики до провадження діяльності, спрямованої проти безпеки держави;
  • публічні заклики до ведення екстремістської діяльності; 
  • заклики до запровадження санкцій або надання допомоги в їхньому виконанні;
  • реабілітацію нацизму; 
  • “фейки” про армію.

Слід зазначити, що російська влада називає “фейками” будь-яку інформацію, що не відповідає офіційній. До прикладу, за час повномасштабного вторгнення чимало росіян засудили за розповіді про масові вбивства в Бучі, до яких причетні російські військові, що підтверджене журналістами та правоохоронцями. 

Ухвалений російськими депутатами закон не передбачає відбирання всього майна, втім у ньому є норма щодо співпраці з “небажаними організаціями”, якими російська влада вважає правозахисників, екоактивістів, журналістів та інших представників громадянського суспільства.  Так, у тих, хто співпрацює з ними, можна забрати всі гроші на банківських рахунках, якщо силовики вважатимуть, що кошти призначені для фінансування “небажаної організації”. 

Журналісти, які готували пояснення щодо нового російського закону, констатують, що його застосування залежатиме “від фантазії слідчого”.

Нагадаємо, що в сучасній Росії отримати вирок суду можна, наприклад, за переказ сну за участю українського президента Володимира Зеленського, за розповіді мешканців Енергодара про російську окупацію або ж за заміну цінників у магазині на антивоєнні гасла. Окрім штрафів та ув’язнення в РФ також можна опинитися на примусовому психіатричному лікуванні, як у СРСР. 

Власне репресивне законодавство Росія розповсюджує й на окуповані українські території. 

Російські правозахисники просять світ ввести санкції щодо суддів, які вчиняють репресії в РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter