Російський суд присудив кримським мусульманам від 12 до 14 років в’язниці

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Головуючий суддя Південного окружного військового суду російського Ростова-на-Дону Різван Зубаїров виніс обвинувальний вирок щодо кримських політв’язнів Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова та Біляла Аділова, засудивши їх до термінів від 12 до 14 років. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Як відомо, 27 березня 2019 року ФСБ провела масштабні обшуки у Кам’янці, Строганівці та Білому — селищах, у яких переважно живуть кримські татари. Із залученням ОМОНу, Росгвардії та інших незаконних силових підрозділів в Криму тоді затримали  25 чоловіків – кримських татар мусульман. Згодом вони стали фігурантами наймасовішої кримінальної справи у Криму.

Усім затриманим висунули звинувачення у тероризмі та підготовці до захоплення влади в Криму за статтями 205.5 КК РФ та 278 КК РФ. Всім їм Росія інкримінує членство в легальній в Україні релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”, яку РФ визнала терористичною. 

Колегія суду засудила звукооператора Тофіка Абдулгазієва, техніка мобільних телефонів Владлена Абдулкадирова, газоелектрозварювальника Іззета Абдуллаєва, столяра та будівельника Меджіта Абдурахманова на 12 років ув’язнення суворого режиму з першими 5 роками у в’язниці та обмеження свободи на 1 рік після звільнення. 

Будівельника Біляла Аділова засудили до 14 років колонії з першими 5 роками у в’язниці та обмеженням волі на рік та шість місяців. Прокурор Нестеров раніше просив засудити усіх підсудних на 15 років колонії.

 

“Очікуваний вирок. Ілюзій за ці вісім років ми не маємо. Ці терміни є абсолютно незаконними і будуються на показах прихованих свідків, які є агентами ФСБ. Ми, звичайно ж, сподіваємось, що стільки вони сидіти не будуть і вийдуть незабаром. Ніхто з них не зламався у цих тяжких нестерпних умовах слідчого ізолятора. Вони гідно проходять це випробування, тому що розуміють, що це не їхня особиста справа, а всього нашого народу. Вони розуміють, що якщо погодяться з ярликом терористів, то відчинять величезні двері для силовиків. Усі адекватні країни та організації визнали їх політв’язнями. Під егідою боротьби з тероризмом Росія припиняє діяльність правозахисників, волонтерів та релігійних діячів”, — прокоментував вирок адвокат Еміль Курбедінов.

“Кримська солідарність” відзначає, що вся інформація обвинувачення зводиться до показів прихованого свідка під псевдонімом Фаритов, перевірити які неможливо. Більше того, його слова у залі суду суперечили свідченням, які він дав “слідчому” напередодні. Правозахисна організація також зафіксувала численні порушення прав під час суду та слідства.

Правозахисний центр “Меморіал” вважає, що державна пропаганда використовує та посилює побутову ісламофобію, зрощує іслам і тероризм у свідомості пересічного громадянина РФ. Цивільний контроль за такими переслідуваннями мінімальний, спецслужби отримують можливість багаторазово завищувати показники розкриття терористичних злочинів, маніпулюють уявленнями про терористичну загрозу, підмінюють реальну антитерористичну боротьбу імітаційною.

Водночас останніми роками саме антитерористичними міркуваннями пояснюється ухвалення законів, що обмежують конституційні права громадян Росії на їхній території та громадян України в тимчасово окупованому Криму. Таким чином антитерористичні імітації працюють на зміцнення суб’єктами влади владних повноважень. Як відомо, Росія незаконно розповсюдила своє кримінальне законодавство на Кримський півострів. За міжнародним гуманітарним правом, країні-окупанту заборонено це робити. 

Тим часом Міністерство закордонних справ України висловило протест Росії у зв’язку з цим вироком, назвавши його протизаконним. 

Зовнішньополітичне відомство України зазначає, що за роки російської окупації Криму за звинуваченнями у причетності до “Хізб ут-Тахрір” заарештовано вже 90 осіб, більшість з яких – кримські татари.

“Ці вироки є черговим підтвердженням агресивної політики Росії, спрямованої на знищення кримських татар та їхньої ідентичності. Росія повинна скасувати рішення суду та звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, припинити будь-які політичні переслідування та репресії проти представників кримськотатарського народу”, – мовиться у повідомленні МЗС.

Українські дипломати також закликали міжнародне співтовариство засудити застосування Росією практики судових переслідувань громадян України на тимчасово окупованих територіях, посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на неї та вимагати припинення порушень норм міжнародного гуманітарного права на всіх окупованих Росією територіях України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter