Звільнення цивільних полонених: робоча група при Коордштабі визначила три першочергові задачі

Дата: 04 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Робоча група при Координаційному штабі, яка займається питаннями звільнення цивільних, незаконно позбавлених особистої свободи Росією, планує терміново верифікувати безвісти зниклих громадян України, посилити тиск на РФ та вирішити проблему з юридичним супроводом родин цивільних заручників.

Про це виданню ZMINA розповів Олександр Кононенко, представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони.

Олександр Кононенко. Фото з відкритих джерел

За його словами, першим важливим питанням для робочої групи є верифікація та встановлення факту перебування в полоні українських громадян, які є безвісти зниклими.

“Нам дуже важливо зрозуміти їхнє місцеперебування, щоб почати якісь перемовини з країною-агресором. Другим важливим питанням є співпраця з міжнародними організаціями та партнерами щодо тиску на РФ”, – пояснив він.

Також, як зазначив Кононенко, зараз дуже важливо забезпечити родини цивільних заручників, які верифіковані та незаконно утримуються у російських в’язницях, юридичним супроводом.

“Тут дуже важливо підтримати цивільних заручників та членів їхніх сімей. Насправді у нас настільки багато першочергових завдань, що надто складно визначити їхню пріоритетність. Тому тут необхідно все робити поетапно”, – додав посадовець.

Нагадаємо, у квітні цього року при Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими створили робочу групу, яка займатиметься питаннями звільнення цивільних, незаконно позбавлених особистої свободи Росією. До групи увійшли представники Офісу Омбудсмана, Коордштабу (КШ), Офісу генерального прокурора, СБУ та інших державних органів із залученням громадських організацій. Про необхідність єдиної структури, яка розв’язуватиме саме питання цивільних, викрадених Росією, тривалий час говорили об’єднання родин незаконно утримуваних осіб та правозахисники. Відтак було прийняте рішення створити відповідну групу на базі КШ. Для цього потрібно було внести зміни до урядової постанови №257  “Про утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими”. Посадовці вносили ці зміни понад рік і зрештою таки ухвалили відповідний документ.

Точна кількість незаконно утримуваних Росією цивільних українців не відома. Як повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, станом на 16 квітня понад 14 тисяч цивільних осіб утримуються в місцях несвободи в Росії та на окупованих нею територіях. З них близько 2 тисяч людей віком понад 70 років.

Він нагадав, що Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив перебування в російських в’язницях 868 цивільних осіб. 

16 квітня Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, наразі є дані про 37 тисяч громадян України. В цьому списку як військові, так і цивільні, зокрема діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter