На сьогодні близько 37 тисяч українців вважаються зниклими безвісти – Лубінець

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На сьогодні близько 37 тисяч українців – як цивільних, так і військових вважаються зниклими безвісти

Про це 16 квітня під час заходу “Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення” заявив Омбудсман Дмитро Лубінець.  

“У нас наразі діє Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Він перебуває в процесі наповнення інформацією, і, за останніми даними, які я отримав учора, у реєстрі на сьогодні понад 37 тисяч громадян України”, – зазначив Лубінець.

Він уточнив, що в цьому списку – цивільні, зокрема діти, та військові.

За словами Омбудсмана, Україна верифікувала близько 1700 цивільних, яких незаконно затримала країна-агресор. Це люди верифіковані Міжнародним комітетом Червоного Хреста та іншим способом, але їх може бути значно більше. 

Лубінець наголосив, що росіяни не звільняють цивільних заручників через те, що вони можуть бути свідками злочинів, скоєних ними на окупованих територіях. Також окупанти продовжують тиснути на українців, які досі проживають на окупованих територіях. 

РФ викрадає цивільних ще з 2014 року. Ситуація значно загострилася після повномасштабного вторгнення. Цивільні зазнають різних форм насильства. Наразі вдома лише 147 цивільних, — сказав Лубінець.

За інформацією Омбудсмана, росіяни катують цивільних заручників, а також вчиняють щодо них сексуальне та психологічне насильство. Їх тримають у нелюдських умовах і не надають жодної медичної допомоги.

Як зазначив Лубінець, саме від України залежить пришвидшення повернення цивільних:

Ми розуміємо, що ми не можемо сподіватися за всієї поваги до наших міжнародних партнерів, що вони будуть драйверами в цьому процесі. Виключно Україна як держава зобов’язана робити все, щоб повернути наших цивільних“.

Він наголосив на тому, що для їхнього звільнення створюються спеціальні робочі групи, до яких входитимуть представники різних країн. Спільно вони здійснюватимуть тиск на країну-агресора, щоб змусити її дотримувати базових норм міжнародного законодавства. Паралельно Україна проводить перемовини та шукає державу-покровительку для повернення цивільних.

Омбудсман нагадав про важливість надання доступу представникам МКЧХ до місць утримання бранців у РФ та на ТОТ.  

Працюємо над тим, щоб був відкритий гуманітарний коридор для евакуації цивільного населення. Зокрема, таку комунікацію ми проводили з Туреччиною, – додає Лубінець. 

Він вважає, що через відсутність відповідальності за невиконання Росією МГП потрібно запустити процес кримінального переслідування вищого керівництва РФ за незаконне викрадення цивільних.

Нагадаємо, 21 березня представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко повідомив, в Україні майже 30 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин та незаконно позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України. До цього переліку входять діти, цивільні та військовополонені.

До України 3 січня повернули 230 українців, військовослужбовців і цивільних, яких вдалося звільнити з російського полону, серед них є ті, хто потрапив у неволю в перші дні повномасштабного вторгнення.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими наголосив, що цей обмін найбільший за час повномасштабного вторгнення.

За інформацією штабу, до України повернулися 230 українців. З них 224 – військовослужбовці:

  • 130 представників Збройних сил України, серед них ТрО – 14, ВМС – 14;
  • 55 – Національної гвардії;
  • 38 – Державної прикордонної служби;
  • 1 – Національної поліції.

Також серед звільнених – шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими станом на 24 січня 2024 року, в російському полоні перебували понад 8 тисяч українців, з яких 1600 — цивільні заручники. Більш ніж половина з них була підтверджена РФ через Міжнародний комітет Червоного Хреста, інформацію про інших полонених Україна отримувала в інший спосіб, зокрема від звільнених з полону. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter