Понад 14 тисяч українських цивільних перебувають у російських місцях несвободи – Юсов

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На сьогодні понад 14 тисяч цивільних осіб утримуються в місцях несвободи в Росії та на окупованих нею територіях. З них близько 2 тисяч людей віком понад 70 років.

Про це під час заходу “Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства для їхнього звільнення” повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

Йдеться про понад 14 тисяч цивільних осіб (незаконно викрадених. – Ред.), офіційно визнаних, за даними правозахисних організацій, наших партнерів. Ця кількість може бути набагато більшою. І також є інформація про близько 2 тисяч жертв насильницьких зникнень, старших за 70 років“, – заявив він.

За словами представника ГУР, наразі Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив перебування в російських в’язницях 868 цивільних осіб. Також Юсов додав, що озвучена ним цифра може бути значно більшою.

“Але сам факт того, що МКЧХ визнає перебування в місцях несвободи цивільних осіб… це вже визнання факту воєнних злочинів, прямого порушення Женевських конвенцій з боку РФ, – зазначив Юсов.

Нагадаємо, за словами представника Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрія Таранюка, станом на 24 січня в російському полоні перебували понад 8 тисяч українців, з яких 1600 – цивільні заручники. Більш ніж половина з них була підтверджена РФ через Міжнародний комітет Червоного Хреста, інформацію про інших полонених Україна отримувала в інший спосіб, зокрема від звільнених з полону. 

За припущеннями Центру громадянських свобод, щонайменше 7 тисяч українських цивільних наразі перебуває в місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях України та в РФ.

16 квітня Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, наразі є дані про 37 тисяч громадян України. В цьому списку як військові, так і цивільні, зокрема діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter