Українців просять писати листи підтримки бранцям Кремля в межах акції “Листи до вільного Криму”

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої можна написати бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія.

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA.

Заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ Олексій Ільницький зазначив, що цю кампанію оголошено напередодні відзначення трьох сумних дат в історії України: 10-річчя початку війни Росії проти України, другої річниці повномасштабного вторгнення та Дня спротиву окупації Криму. 

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, станом на 19 лютого 2024 року Росія тримає в неволі 208 кримських політв’язнів, 125 з них – кримські татари.

Як розповіла головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва президента України в АР Крим Анна Ситнікова, протягом двох років повномасштабної війни кількість політв’язнів значно зросла завдяки громадянам України, викраденим росіянами з Херсонщини та Запоріжжя, яких після “підвалів” перевозили до окупованого Криму, а декого вже й до Росії. 

Анна Ситнікова

Організатори правозахисної ініціативи –  Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Вони закликають писати листи бранцям Кремля, адже їх ув’язнено за проукраїнську позицію, активний спротив російській окупації та боротьбу за вільний Крим. Часто потерпілі громадяни України перебувають у нелюдських умовах тримання, де їм відмовляють навіть у медичній допомозі, через що вони помирають.

Менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко переконана, що листи та листівки політв’язням є для них неймовірною підтримкою.

Заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ Олексій Ільницький та правозахисниця Вікторія Нестеренко

“Написати листа – це, мабуть, найпростіше, що ми можемо зробити для політвʼязнів… Нам усім відомо, у яких умовах перебувають політичні в’язні: у місцях несвободи їх катують та піддають нелюдському ставленню, щоб зламати їх. Бранців тримають у штрафних ізоляторах, одиночних камерах, вони обмежені телефонувати додому та бачитися з рідними. Але якщо вони хоч іноді можуть отримати листа, це є неймовірною підтримкою. Так вони розуміють, що їх чекають удома, а їхній спротив не був марним”, – коментує правозахисниця.

Правозахисники переконані, що листи небайдужих до своїх співвітчизників змінюють ставлення до бранців Кремля з боку адміністрації місць несвободи і їхнє становище може там покращитися. 

За словами Олексія Ільницького, акції з написання листів допомагають захистити бранців Кремля.

“Публічність створює додатковий захист бранців Кремля та важіль тиску на РФ, щоб вона звільнила наших громадян. Ми проводимо роботи з міжнародними організаціями, долучаємо інформацію про бранців Кремля до міжнародних доповідей та резолюцій, до всіх заходів на урядовому та президентському рівнях”, – розповів Олексій Ільницький.

Українська письменниця, адвокатка, правозахисниця, амбасадорка політв’язня Ремзі Бекірова, членкиня Виконавчої ради Українського ПЕН Лариса Денисенко зауважила, що листи бранцям Кремля – це також і підтримка їхніх рідних.

Анна Ситнікова та Лариса Денисенко

“Родина, близькі також у цих умовах відчувають ізоляцію. Інші, кого не зачепила несправедливість, часто не знають, що говорити, відчувають безпомічність. Лист підтримки – це вписування в спільний простір розмов, це можливість ось цієї бодай простої дії, а не перебування в гнітючій бездіяльності”, – додала вона.

Лариса Денисенко радить, що політв’язням можна написати, до прикладу, вигадане оповідання, описати, як квітнуть персики або інжир у вашому саду. Такі детальні описи, на її переконання, дозволять бранцям вийти з в’язничної сірості та відчути свій рідний дім і поринути в приємні спогади.

Листи можна писати без згадки конкретного політв’язня, оскільки такі листи читають ув’язнені громадяни України всією камерою.

Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Листи бранцям Кремля можна надсилати листи на фізичну адресу або онлайн з 19 лютого до 19 травня включно.

Поштова адреса (надсилання за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001

Email: Free.CrimeaUA@gmail.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter