Кримського “прокурора” Кулібабу, який переслідував проукраїнських активістів, заочно засудили до 13 років за держзраду

Дата: 19 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Соломʼянський районний суд міста Києва оголосив вирок ексначальнику відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин Прокуратури Автономної Республіки Крим Станіславу Кулібабі, який після окупації півострова зрадив присягу та перейшов на службу до російських окупантів. Його визнано винним у державній зраді.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, засуджений у березні 2014 року після незаконного “референдуму” за власним бажанням пішов працювати до незаконно створеної  “прокуратури Республіки Крим”, що увійшла до складу прокуратури РФ та обійняв посаду “заступника прокурора міста Сімферополя”.

В рішенні суду не вказано імені засудженого, але за інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Кулібабу Станіслава Євгенійовича (Kulibaba Stanislav Yevheniyovych, Kulibaba Stanislav Evgeniyovich). До окупації той обіймав посаду у відділі захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури Автономної Республіки Крим.

Кулібаба проводив перевірку прибережної території автономії щодо правомірності забудови, огорож, які закривають доступ до моря і законності виділення земель водного фонду.

Після початку окупації, коли Кулібаба перейшов на службу до окупантів, змінив профіль діяльності та почав переслідувати кримських татар та проукраїнських активістів. 

Зокрема, в березні 2015 року за сприяння Кулібаби окупанти притягнули до адміністративної відповідальності Леоніда Кузьміна, організатора проведення акції до дня народження українського письменника Тараса Шевченка у тимчасово окупованому Сімферополі. Його звинуватили  у порушенні правил проведення мітингу, незаконний “суд” призначив штраф у 10 тисяч рублів.

Надалі напередодні українських свят активісти отримували попередження від “прокуратури” за підписом Станіслава Кулібаби про недопустимість проведення акцій.

Святошинський районний суд Києва визнав Станіслава Кулібабу винним у державній зраді та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. Рішення оголошено заочно.

Нагадаємо, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів правозахисники представили імена причетних до переслідування та тиску на незалежних журналістів у тимчасово окупованому Криму. До списку також увійшов засуджений за злочин Цикуренко. 

Правозахисники передали інформацію та докази щодо всіх злочинців до державних органів для відкриття кримінальних проваджень і накладення санкцій. Також ці списки передадуть представникам країн Європейського Союзу та США для занесення цих осіб до санкційних списків на міжнародному рівні.

Крім того, кримські правозахисники закликали міжнародних партнерів України розробити такі міжнародні документи, які б містили відшкодування Росією заподіяного збитку з моменту її військової операції із захоплення Кримського півострова в лютому 2014 року. 

Раніше в Прокуратурі АРК повідомили, що з початку окупації Криму українські правоохоронці розслідували 585 кримінальних проваджень щодо 708 злочинів за скоєння державної зради.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова. Раніше Меджліс оприлюднив алгоритм дій, як податися до кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter