Кримська прокуратура з 2014 року розслідувала 585 справ про держзраду

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З початку окупації Криму українські правоохоронці розслідували 585 кримінальних проваджень щодо 708 злочинів за скоєння державної зради.

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

З початку військової операції Російської Федерації із захоплення Кримського півострова у 2014 році органи правопорядку автономії загалом розслідували 585 кримінальних проваджень щодо 708 злочинів через вчинення державної зради за ст. 111 КК України. 

Водночас до суду слідчі скерували 375 обвинувальних актів, про підозри в держзраді повідомили 770 осіб.

Повідомляється, що за публічним обвинуваченням прокуратури автономії суди ухвалили вже 68 вироків кримським держзрадникам. Серед засуджених – колишні депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Севастопольська міська рада, судді, прокурори, а також окупаційний “міністр охорони здоров’я Республіки Крим”.

Нагадаємо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова. Раніше Меджліс оприлюднив алгоритм дій, як податися до кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter