ДБР передало до суду справи проти дев’яти українських суддів і двох правоохоронців із Криму

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо дев’яти суддів та двох правоохоронців у Криму.

Це повідомила пресслужба відомства 8 листопада.

У жовтні 2022 року слідчі ДБР завершили спеціальне досудове розслідування стосовно дев’яти суддів Апеляційного суду і місцевих судів та двох правоохоронців із Криму за фактом державної зради. Вони скерували обвинувальні акти до суду. 

За даними бюро, підозрювані працюють у незаконно створених російською окупаційною владою “судах”, “прокуратурах” та правоохоронних органах агресора.

“Наразі зрадники забезпечують функціонування незаконно створених органів окупанта. Фігуранти обвинувачуються в державній зраді (частина 1 статті 111 КК України)”, – йдеться в повідомленні ДБР.

Кваліфікація передбачає ув’язнення на термін до 15 років з конфіскацією майна.

За даними ДБР, від початку 2022 року співробітники відомства завершили спеціальне досудове розслідування щодо 50 суддів, шести прокурорів та двох поліцейських у Криму.

Раніше прокурор Автономної Республіки Крим і м. Севастополя Ігор Поночовний повідомляв, що станом на 6 вересня Прокуратура АРК та Севастополя оголосила про підозру в державній зраді 702 особам, з них 225 – це судді.  

Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БєлоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія ІвановаІрини ЄрохіноїЕдуарда ПікуляЛюбові Ломанової, Володимира Бондарева, Ніни Шестакової, Олександра Сінані, Антоніни Курської, Михайла БілоусоваТамари Якушевої, Ірини ЧортковоїТетяни ДядіОлени ЛогвінкоНаталії Хмарук

Раніше “Крим SOS” оприлюднила реєстр суддів, які ухвалюють незаконні вироки політв’язням у Криму. За вісім років 81 жертву політичних переслідувань сумарно засудили до ув’язнення на 1002 роки та два місяці.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter