З окупованими територіями погіршився зв’язок – месенджери працюють не всюди

Дата: 24 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Росія обмежує своїм громадянам та мешканцям окупованих нею територій України доступ до інформації та зв’язку. Жителі тимчасово окупованих територій (ТОТ) Півдня України та Автономної Республіки Крим констатують різке погіршення якості роботи месенджерів та соціальних мереж, які є фактично єдиним способом отримати нецензуровану Росією інформацію та зв’язатися з рідними на підконтрольній Україні території чи за кордоном.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Кремлівський уряд поступово та цілеспрямовано обмежує доступ своїм громадянам та мешканцям ТОТ України до мережі інтернет та найпоширеніших месенджерів та соціальних мереж. 

“Останні кілька тижнів неможливо спілкуватися через Telegram – зв’язок нестійкий, весь час фонить”, – такі скарги надходять з багатьох населених пунктів окупованої Запоріжчини та Херсонщини

“YouTube не відтворюється ні через VPN, ні напряму”, – розповіли виданню мешканці тимчасово окупованого Пологівського району Запорізької області.

“На тимчасово окупованій частині Херсонщини у родичів перестав працювати WatsApp. А це був єдиний більш-менш безпечний зв’язок з ними. Поки що “проривається” лише Telegram. Але якщо месенджери перестануть працювати – це катастрофа”, – розповідає чоловік, який виїхав на вільну територію України і вже кілька днів має проблеми з тим, або поговорити з родичами на ТОТ. 

Примітно, що ситуація з обмеженням роботи месенджерів та соціальних мереж на ТОТ навіть в населених пунктах в межах одного району.

Приміром, в Токмаку, вони працюють через VPN, а в деяких населених пунктах і VPN не допомагає, – кажуть співрозмовники Центру журналістських розслідувань.

Така ж ситуація і в ТОТ Криму. У Сімферополі месенджером WhatsApp можна користуватися і без VPN, а в менших населених пунктах без нього вже не обійтись.  Також виникають проблеми із завантаженням відео на канали в YouTube.

На початку липня 2024 року Ростелеком повідомив про “проблеми з роботою YouTube” і попередив, що це вплине на якість відео та швидкість завантаження. Тоді ж депутат Держдуми Алєксандр Хінштейн називав і бажане російській владі сповільнення швидкості YouTube – до 70%. 

У серпні 2024 року російське видання “Верстка” повідомило, що “Вконтакте” (VK) планує розробити єдиний “національний месенджер”, який замінить WhatsApp, передбачалось, що він буде створений на основі месенджера “ТамТам” від Mail.Ru Group.

Тоді ж Роскомнадзор оголосив про обмеження доступу на території Росії до месенджера Signal. Відомство пов’язало рішення з «порушенням вимог законодавства з протидії тероризму та екстремізму». 

Водночас в РФ та на окупованих нею територіях України все більше посилюється цензура – політична і військова – та блокування доступу до українських та іноземних онлайн медіа. Видання в цілому або сторінки із “небажаними” публікаціями та канали з подачі Роскомнадзора вносять до переліку забороненої інформації як “естремістські” та зобов’язують провайдерів блокувати  до них доступ.

За даними проекту “Роскомсвобода”, кількість сайтів, до яких була застосована військова цензура, наразі перевищує 20 тисяч. Ще красномовніша статистика самого Роскомнадзора: за його даними, кількість заблокованих за військовою цензурою матеріалів на квітень 2024 року складала 220 тисяч.

Раніше заступник голови Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін заявив, що на території тимчасово окупованого Криму почастішали випадки звинувачення з боку російської влади у шпигунстві. Правозахисна організація 

Серед політвʼязнів, які були позбавлені волі в тимчасово окупованому Криму, – 40 осіб, справи яких Кримська правозахисна група об’єднує за критеріями обвинувачень у шпигунстві, диверсії та тероризмі. Кримські правозахисники називають ці кейси так званими “справами українських диверсантів”.

Правозахисна організація “Крим SOS” закликала кримчан дбати про свою безпеку в умовах посиленого тиску на жителів тимчасово окупованого Криму за проукраїнську позицію.

Крім того, Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала, що на вулицях кримських населених пунктів активно діють різноманітні патрулі, які зупиняють людей, перевіряють документи, вміст телефону та дивляться, чи немає, наприклад, VPN. 

“Якщо VPN встановлений в смартфоні, це для них маркер, що людина може щось приховувати, й, відповідно, бути нелояльною”, – пояснила Таміла Ташева.

Також вкрай активними є перевірки машин та людей на незаконній споруді, яку росіяни називають “кримський міст”.

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter