Росіяни почали частіше висувати звинувачення у шпигунстві в окупованому Криму – Кримська правозахисна група

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

На території тимчасово окупованого Криму почастішали випадки звинувачення з боку російської влади у шпигунстві.

Про це заявив заступник голови Кримської правозахисної групи (КПГ) Володимир Чекригін у коментарі мовнику “Суспільне”.

Володимир Чекригін

Чекригін повідомив, що збільшення кількості таких справ пов’язане зі збільшенням ударів Збройних сил України по території Криму.

“Звичайно, вони розшукують людей, які можуть передавати інформацію або тим чи іншим шляхом сприяли проведенню якихось операцій на території Криму. Звичайно, що у більшості випадків вони нікого знайти не можуть, але їм потрібно показувати якось ефективність своєї діяльності і тому по таких справах можуть брати випадкових людей, які ніяк з цими справами не повʼязані”, – розповів заступник голови КПГ.

Крім того, як пояснив правозахисник, на території півострова затримують та звинувачують не лише кримчан, а й людей, які приїхали з новоокупованих Росією територій України.

“Їх також звинувачують або в терактах, або у підготовці до диверсій і до багатьох з них навіть не допускають адвокатів. Росія також не визнає, що вона їх утримує”, – наголосив він.

Також Чекригін зазначив, що росіяни заводять “абсолютно міфічні справи”, тому що окупаційні “суди” співпрацюють з ФСБ, так само як й адвокати, які тиснуть на обвинувачених.

Напередодні російські медіа розповсюдили інформацію про “запобігання “теракту СБУ” щодо одного з керівників Криму” та затримання трьох осіб.

З посиланням на Центр громадських зв’язків ФСБ Росії повідомляється, що група із трьох осіб нібито на замовлення СБУ готувала підрив автомобіля. У них, як стверджується, вилучено нібито саморобний вибуховий пристрій та дистанційний підривник, що передбачає активацію за дзвінком.

Серед затриманих окупаційні ЗМІ називають жінку на прізвище Шевченко та двох чоловіків – Боднар В. А. та Ананьєв В. В.

 

На відео, яке розповсюджують окупанти, Володимир Боднар, 1974 року народження, прописаний у Запоріжжі, розповідає, збиваючись, що “співробітники СБУ сказали завезти вибуховий пристрій американського чи німецького виробництва на територію Мелітополя”.

Чоловік нібито вирізав у газовому балоні отвір, помістив туди “міну” в ганчірці та завіз її до Криму, пройшовши митницю.

Раніше правозахисна організація “Крим SOS” закликала кримчан дбати про свою безпеку в умовах посиленого тиску на жителів тимчасово окупованого Криму за проукраїнську позицію.

Крім того, Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала, що на вулицях кримських населених пунктів активно діють різноманітні патрулі, які зупиняють людей, перевіряють документи, вміст телефону та дивляться, чи немає, наприклад, VPN. 

“Якщо VPN встановлений в смартфоні, це для них маркер, що людина може щось приховувати, й, відповідно, бути нелояльною”, – пояснила Таміла Ташева.

Також вкрай активними є перевірки машин та людей, які відбуваються на незаконній споруді, яку росіяни називають “кримський міст”.

За даними українських правозахисників, у Криму з 2014 року щонайменше 16 громадян України засуджено за звинуваченнями у “шпигунстві” та “диверсіях”. Серед них – позаштатний журналіст Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) Владислав Єсипенко. Крім того, у списку “Кримської правозахисної групи” фігурують: Андрій Захтей, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, Геннадій Лемешко, Леонід Пархоменко, Костянтин Давиденко, Дмитро Долгополов, Ганна Сухоносова, Юнус Машаріпов, Іван Яцкін, Костянтин Стеценко (Худолій).

Нагадаємо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Як відомо, 7 лютого 2024 року Сенат США не зміг проголосувати за законопроєкт із посилення міграційної політики, який передбачав, серед іншого, додаткові кошти для України.

Експерт Християнсько-демократичного союзу (ХДС) із зовнішньої політики Норберт Ретген назвав позицію республіканців, які блокували допомогу Україні в Сенаті, “руйнівною для зовнішньополітичної ваги США”.

У США вже кілька місяців не вдається погодити надання Україні 61 мільярда доларів через протидію з боку республіканців у Конгресі. Сенат США 7 лютого не зміг проголосувати за законопроєкт, який, серед іншого, передбачав додаткові кошти для України.

Президент Джо Байден різко розкритикував республіканців після того, як сенатори від Республіканської партії заблокували просування двопартійної угоди з питання кордону і пакету допомоги союзникам США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter