У Києві суд засудив кримську незаконну “суддю” Аллу Хіневич, яка причетна до переслідувань українців і кримських татар, до 14 років в’язниці

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим, яка після початку окупації півострова перейшла на службу до окупантів. Суд визнав її винною в державній зраді та засудив до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок, ухвалений 7 травня 2024 року. 

Будівля незаконного “Верховного суду Республіки Крим”

Хіневич Алла Миколаївна (Hinevych Alla Mykolaivna, Hinevich Alla Nikolaevna) обіймала посаду судді Сімферопольського районного суду АРК з травня 2012 року. Та навесні 2014 року порушила присягу. В грудні розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Володимир Путін своїм указом затвердив її на посаду незаконної “судді” окупаційного так званого “Сімферопольського районного суду Республіки Крим”.

У липні 2016 року Хіневич стала “суддею” незаконного “Верховного суду Республіки Крим”.

Протягом останніх десяти років Алла Хіневич ухвалювала незаконні рішення іменем РФ та незаконні вироки громадянам України.

У грудні 2020 року Хіневич як “голова колегії суддів” оголосила вирок власнику кримськотатарського телеканалу ATR і “організатору енергетичної блокади” півострова Ленуру Іслямову, якого окупанти звинуватили в “організації незаконного збройного формування, здійснення диверсійних дій і публічних закликах до ведення екстремістської діяльності”. Його заочно засудили до 19 років позбавлення волі.

21 травня 2021 року Хіневич засудила Івана Яцкіна за нібито “шпигунство” на користь України до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. А також присудила йому рік обмеження волі після відбування покарання.

У жовтні 2021 року засуджена затвердила вирок за нібито “шпигунство” політв’язню Костянтину Ширінгу. Його було засуджено до 12 років позбавлення волі попри важкі хвороби серця. В лютому 2023 року Костянтин Ширінг помер у російській в’язниці.

Крім того, 30 березня 2023 року незаконна “суддя” так званого “Верховного суду Республіки Крим” Алла Хіневич ухвалила обвинувальний вирок 40-річному мешканцю тимчасово окупованого села Піонерське Ігорю Купичу за статтями “диверсія” та “незаконний обіг вибухових речовин”. Окупанти звинуватили Купича в спробі підпалу військкомату та вибуху на залізниці.

Напередодні голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що щонайменше 600 незаконних “суддів” на тимчасово окупованому півострові та російських суддів на території Росії причетні до політичних переслідувань кримчан, які перебувають під захистом Женевських конвенцій.

Раніше ZMINA повідомляла, що за пропозицією Представництва президента України в Автономній Республіці Крим було накладено санкції на 56 “суддів”, які ухвалювали неправомірні рішення в політично мотивованих кримінальних переслідуваннях. До нових санкційних пропозицій увійшли також 22 незаконних “суддів”, які ухвалюють неправомірні рішення в адміністративних справах проти тих кримчан, яких росіяни переслідують за проукраїнську та антивоєнну позицію.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter