У Криму незаконний “суд” засудив українця Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі

Дата: 21 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Колегія незаконного “Верховного суду Криму” під головуванням “судді” Алли Хіневич визнала винним у державній зраді політв’язня Івана Яцкіна, якого ФСБ звинуватила в нібито співпраці з українськими спецслужбами.

Про це повідомляє видання “Кримський процес”

“Суд” призначив покарання у вигляді 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму і одного року обмежень свободи за місцем перебування після звільнення.

Оголошення вироку, як і сам судовий процес, відбулося в закритому режимі.

Подробиць справи адвокат Микола Полозов не розголошує через наявність у матеріалах справи відомостей, що належать до державної таємниці.

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. 

Іван Яцкін

Російське слідство звинувачує чоловіка в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня 2016 року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Полозов розповідав, що після арешту Яцкіна перевозили з Криму до Москви. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина “сильний психологічний тиск”.

На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав чоловіка політв’язнем.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter