Кримчанину Ігорю Купичу, якого засудили на 10 років у справі про підпал військкомату, переглянули вирок

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції у російському місті Сочі зменшив термін покарання на шість місяців кримчанину Ігорю Купичу, якого окупанти звинуватили у спробі підпалу військкомату та вибуху на залізниці.

Про це інформує Кримська правозахисна група.  

Кримські правозахисники нагадують, що 30 березня 2023 року незаконна “суддя” так званого ““Верховного суду республіки Крим” Алла Хіневич винесла обвинувальний вирок 40-річному мешканцю села Піонерське Ігорю Купичу за статтями “диверсія” (ч. 1 ст. 281 КК РФ) та “незаконний обіг вибухових речовин” (ч. 1 ст. 222.1 КК РФ).

Чоловікові також інкримінували підготовку до диверсії (ч. 1 ст. 281 КК РФ із застосуванням ч. 1 ст. 30 КК РФ).

За статтею про обіг вибухових речовин незаконний “суд” розглядав два епізоди. Купичу призначили покарання у вигляді 10 років ув’язнення зі штрафом у розмірі 70 тисяч рублів.

Ігор Купич оскаржував рішення в апеляційній інстанції, проте вирок залишили без змін. Як йдеться у вироку “Верховного суду”, 28 травня 2022 року Купич нібито підготував “коктейлі Молотова”, які кинув у будівлю “військомату” у Сімферополі, чим завдав матеріальних збитків майже на 7 тисяч рублів (близько 2 тисяч гривень . – Ред.). Судячи з показів “свідків”, пожежі не було, вони лише помітили “сліди займання під вікнами”.

Окупаційне слідство вважає також, що Купич нібито планував вибух залізниці у Криму. Як йдеться у документі, Купич нібито збирався підірвати залізничну колію, для чого заздалегідь придбав протитанкову міну (яку нібито зберігав вдома) і фотографував залізничний міст, щоб визначити місце для розміщення вибухового пристрою. Проте його арештували, тому “він не довів злочин до завершення”.

“Мотивом вчиненого Купичем злочину була його незгода з проведенням СВО на території України. Купич був агресивно налаштований до російських військових”, – мовиться у рішенні окупаційного “суду”.

На судовому засіданні Ігор Купич стверджував, що докази проти нього сфабриковані. Так до прикладу, “слідчі” взяли у нього букальний епітелій, який пізніше перенесли на “докази”. Проте “суддя” Хіневич заявила, що ці заяви – “надумані”. Крім того, всі доводи, які заявляв адвокат, були проігноровані, зокрема, про проведення додаткових експертиз.

Раніше Кримська правозахисна група назвала кримінальну справу Ігоря Купича політичною і такою, що використовується, зокрема, для пропагандистських цілей окупантів.

Напередодні Головне управління розвідки Міноборони України зафіксувало зростання протистояння між кримчанами та окупантами. 

Раніше повідомлялося, що вчителька російської мови та літератури намагалася підпалити “військкомат” у тимчасово окупованій Феодосії.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter