ГУР фіксує зростання протистояння між кримчанами та окупантами

Дата: 02 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

На території тимчасово окупованого Криму зростає протистояння між проукраїнськими  кримчанами та окупантами. 

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР).

У відомстві вказують, що систематичного характеру набули атаки на військові об’єкти із застосуванням “коктейлів молотова” і пляшки з легкозаймистою сумішшю.

Організаторами та виконавцями більшості з них є саме цивільні громадяни, які підтримують Україну.

“Щоб протистояти таким атакам, особовий склад збройних сил РФ переведено в стан високої бойової готовності. Росіяни ведуть моніторинг “підозрілих осіб”, які потенційно можуть бути причетними до подібних “інцидентів”. Дозволено застосовувати фізичну силу та зброю. Проводяться масові затримання, арешти. Низка громадян, які відмовились отримувати російське громадянство, після проведених арештів вважаються “зниклими безвісти”, – мовиться в повідомленні.

Відомство твердить, щодо тих, хто залишається на волі, застосовуються адміністративні покарання, великі штрафи та цькування. Людей звільняють з роботи, позбавляють майна та бізнесу. Велика частина затриманих та заарештованих – представники кримськотатарського народу. Серед них заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, журналіст та учасник громадського об’єднання “Кримська солідарність” Тимур Ібрагімов, громадський діяч Рустем Сеітмеметов.

Раніше повідомлялося, що вчителька російської мови та літератури намагалася підпалити “військкомат” у тимчасово окупованій Феодосії.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим станом на 31 липня, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 180 громадян України. 117 із них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 24 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу. 

У провадженні так званих “судів”  на території тимчасово окупованого Криму представництво зафіксувало 432 випадки надходження матеріалів, складених за ст. 20.3.3  КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у вказаних цілях”).

З цієї кількості в 368 випадках незаконні “судді” ухвалили постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу, у 12 випадках розгляд матеріалів продовжується. У 35 випадках матеріали повернуто “органу”, який їх склав, у восьми випадках провадження припинили. 

Повідомляється, що окупаційна адміністрація порушила незаконну кримінальну справу проти кримчанина Дмитра Козлі, який нібито неодноразово “дискредитував” окупаційну армію. Переслідування зазнала й жителька Євпаторії Сулейманова Феріде за відмову надіти на руку її дитині триколірну стрічку на “перший дзвоник” у школу.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter