В Аризоні скасували закон, який майже повністю забороняв аборти

Дата: 05 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У США губернаторка штату Аризона, демократка Кеті Гоббс підписала законодавчий акт про скасування закону 160-річної давнини, який майже повністю забороняв аборти. У квітні 2024 року його відновив Верховний Суд штату.

Про це пише Associated Press.

Фото: Associated Press

Губернаторка засудила цей закон, який “ухвалили 27 чоловіків ще до того, як Аризона стала штатом, а жінки навіть не мали права голосу“. Гоббс каже, що цей крок лише початок боротьби за захист репродуктивного здоров’я в Аризоні.

Скасування закону 1864 року, що забороняв аборти на всіх термінах вагітності, окрім випадків, пов’язаних із порятунком життя, і який нещодавно відновив Верховний Суд Аризони, набуде чинності лише через 90 днів після закінчення законодавчої сесії. Це зазвичай відбувається у червні–липні.

Після його скасування основним законом у штаті знову стане закон 2002 року, який забороняє аборти після 15 тижнів вагітності.

Раніше ZMINA повідомляла, що у квітні поточного року Верховний Суд Аризони постановив, що штат може відновити майже практично заборону абортів, яка діяла 160 років. У суді заявили, що закон 1864 року тепер можна застосовувати, оскільки не існує жодного захисту процедури аборту на федеральному рівні або на рівні штату. 

Нагадаємо, що з червня 2022 року в американських штатах, які обмежили доступ до процедури аборту, 64 565 жінок завагітніли внаслідок зґвалтування.

Так, після рішення Верховного Суду США від 2022 року “Доббс проти Організації жіночого здоровʼя Джексона” (Dobbs), що скасувало справу “Роу проти Уейда”, 14 штатів оголосили про заборону абортів на будь-якому терміні вагітності. Хоча п’ять з цих штатів і припускають винятки для випадків вагітності, повʼязаної зі зґвалтуванням, там застосовуються суворі обмеження тривалості вагітності.

Крім того, жінки, які пережили зґвалтування, повинні повідомити про це правоохоронні органи. Ця вимога ще більше ускладнює ситуацію, оскільки лише 21% постраждалих унаслідок сексуального насильства звертаються до поліції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter