За півтора року у США внаслідок зґвалтувань завагітніли майже 65 тисяч жінок

Дата: 26 Січня 2024
A+ A- Підписатися

З моменту скасування постанови “Роу проти Вейда”, тобто з червня 2022 року, в американських штатах, які обмежили доступ до процедури аборту, 64 565 жінок завагітніли внаслідок зґвалтування.

Про це йдеться у дослідженні JAMA Internal Medicine.

Так, після рішення Верховного суду США від 2022 року “Доббс проти Організації жіночого здоровʼя Джексона” (Dobbs), що скасувало справу “Роу проти Уейда”, 14 штатів оголосили про заборону абортів на будь-якому терміні вагітності. Хоч 5 з цих штатів і допускають винятки для випадків вагітності, повʼязаної зі зґвалтуванням, там застосовуються суворі обмеження тривалості вагітності. Крім того, жінки, що пережили зґвалтування, повинні повідомити про це правоохоронні органи. Ця вимога ще більше ускладнює ситуацію, оскільки лише 21% постраждалих внаслідок сексуального насильства звертаються до поліції. 

Дослідники підрахували, що з моменту заборони майже 520 тисяч випадків зґвалтувань були пов’язані із 64 565 випадками вагітності в 14 штатах.

Водночас у штатах, де обмежили право на переривання вагітності, щомісяця робили менш як 10 абортів. Це свідчить про те, що більшість постраждалих від зґвалтувань не могли зробити аборт у штатах, у яких вони мешкали. Навіть у тих, де закон допускає певні винятки.

“Обмеження доступу до аборту для тих, хто пережив зґвалтування, може мати особливо руйнівні наслідки. Невідомо, чи робили постраждалі від зґвалтування нелегальні аборти, чи замовляли самостійно медикаментозні препарати для переривання вагітності, чи виїжджали в інші штати, чи виношували дитину до пологів”, – йдеться у дослідженні.

Згідно з опитуванням Pew Research Center, проведеним у 2022 році, приблизно кожен п’ятий дорослий у США вважає, що аборт має бути легальним у всіх випадках. Водночас майже 70% дорослих вважають, що аборт має бути легальним, якщо вагітність є результатом зґвалтування.

Деякі експерти зазначають, що навіть у випадку наявності винятків для тих, хто завагітнів у результаті зґвалтування, постраждалі можуть поставати перед труднощами. Їм необхідно доводити, що проти них скоїли злочин, і не всі потерпілі готові одразу розповідати про пережитий досвід.

Крім того, у деяких випадках вони знають свого кривдника або живуть із ним, тому постраждалим може бути важко перервати вагітність тим чи тим способом.

“Роу проти Вейда” – історичне рішення Верховного суду США 1973 року, яким ствердили, що Конституція США захищає свободу вагітної жінки здійснити аборт без надлишкових державних обмежень. 

Нагадаємо, що у грудні 2023 року Верховний суд США погодився заслухати усні аргументи у справі, яка може вплинути на доступ до пігулок для медикаментозного переривання вагітності. Це перша велика справа щодо права на аборт, яка потрапить до найвищої судової інстанції Сполучених Штатів, після скасування у червні 2022 року рішення у справі “Роу проти Вейда”, яке робило легальними аборти в країні.

Будь-яке рішення суду вплине на всі 50 штатів, включно з тими, які захищають право на аборт. В останні місяці штати Вашингтон і Каліфорнія почали накопичувати запаси міфепристону.

Негативне рішення суду може також поставити під загрозу регуляторні повноваження FDA і створити екзистенційну загрозу для фармацевтичних компаній. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter