В Аризоні збираються відновити майже повну заборону абортів, яка діяла 160 років тому

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний суд Аризони постановив, що штат може відновити майже практично заборону абортів, яка діяла 160 років тому. У суді заявили, що закон 1864 року тепер можна застосовувати, оскільки не існує жодного захисту процедури аборту на федеральному рівні або на рівні штату.

Про це пише BBC.

Фото: Associated Press

Закон 1864 року, який ухвалили ще до того, як Аризона стала штатом, передбачає покарання за аборт від двох до пʼяти років увʼязнення. Перервати вагітність можна, лише коли життя матері перебуває під загрозою. Закон не має винятків для випадків вагітності, яка настала внаслідок зґвалтування чи інцесту.

Верховний суд Аризони ухвалив таке рішення на користь акушера, який виступає проти абортів, і прокурора округу. Вони звернулися до суду, наполягаючи на впровадженні закону 1864 року.

Це рішення може призвести до закриття всіх клінік у штаті та вплинути як на охорону здоровʼя жінок, так і на майбутні вибори. Виборці Аризони можуть скасувати це рішення на референдумі в листопаді.

Поки що верховний суд Аризони відклав виконання закону на 14 днів, а судді відправили справу назад до суду нижчої інстанції для заслуховування подальших аргументів.

Торік губернаторка та демократка Кеті Гоббс видала розпорядження, згідно з яким питання виконання закону про аборти делегували генеральній прокурорці штату Кріс Меєс. Та пообіцяла, що жительок Аризони не переслідуватимуть за переривання вагітності.

Тепер Меєс назвала рішення Верховного суду Аризони “безсовісним і таким, що ображає свободу”. Прокурорка наголосила, що не переслідуватиме жодного лікаря чи жінку відповідно до “драконівського закону”.

Нагадаємо, що з червня 2022 року в американських штатах, які обмежили доступ до процедури аборту, 64 565 жінок завагітніли внаслідок зґвалтування.

Так, після рішення Верховного суду США від 2022 року “Доббс проти Організації жіночого здоровʼя Джексона” (Dobbs), що скасувало справу “Роу проти Уейда”, 14 штатів оголосили про заборону абортів на будь-якому терміні вагітності. Хоча п’ять з цих штатів і припускають винятки для випадків вагітності, повʼязаної зі зґвалтуванням, там застосовуються суворі обмеження тривалості вагітності.

Крім того, жінки, які пережили зґвалтування, повинні повідомити про це правоохоронні органи. Ця вимога ще більше ускладнює ситуацію, оскільки лише 21% постраждалих унаслідок сексуального насильства звертаються до поліції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter