Заміжніх жінок у Росії хочуть зобов’язати питати дозволу на аборт у чоловіка, бо аборт за бажанням жінки – “соціально негативне явище”

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії комісія з питань захисту родини, материнства та дитинства при РПЦ запропонувала законодавчо закріпити, аби заміжні жінки мали питати дозволу на проведення аборту у чоловіка. 

Про це повідомляє російське пропагандистське видання ТАСС. 

Акція російських феміністок у лютому 2019-го в Санкт-Петербурзі. Фото: Давид Френкель

У Росії вже не перший рік тривають розмови про обмеження права жінок на аборт. 

Патріарх Кирило, який закликає росіян підтримувати війну в Україні, ще п’ять років тому визнавав, що повністю заборонити аборти у Росії було неможливо, але хотів, аби їх перестали робити за державний кошт. Відповідаючи на критику правозахисників, очільник РПЦ назвав аборти “знущанням з прав людини”. 

У комісії з питань захисту родини, материнства та дитинства при РПЦ, окрім того, щоб заміжня жінка питала дозволу на проведення аборту у чоловіка, хочуть, аби перед проведенням процедури їй проводили ультразвукове дослідження та дали послухати серцебиття плода.

“Ми пропонуємо це сьогодні як крок у бік розумного обмеження абортів, ми розуміємо, що держава може лише поступово йти в цей бік, але ми маємо рухатися у цьому напрямку”, – додав голова комісії священник Федір Лук’янов.

Федір Лук’янов. Фото: gosrf.ru

Члени комісії, серед яких є одна жінка, закликали російських посадовців визнати штучне переривання вагітності за бажанням жінки “соціально негативним явищем”.

“Необхідно, щоб держава продекларувала, що вона ставиться до абортів як до негативного, асоціального, антигуманного явища, яке завдає шкоди репродуктивному потенціалу та здоров’ю народу”, – каже Лук’янов.

На думку священника, у Росії слід передбачити кримінальну та адміністративну відповідальність за незаконне проведення штучного переривання вагітності та рекламу абортів. Ба більше, проведення аборту, на думку Лук’янова, росіянкам треба дозволити тільки, якщо існує загроза здоров’ю матері, а не дитини. Священнослужитель каже, що “перинатальний скринінг не завжди дає правильний результат”.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає – держави мають гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

В Україні повнолітня жінка за власним бажанням може перервати вагітність при терміні до 12 тижнів, а до 22 тижнів – за медичними показами, коли є загроза життю як матері, так і дитини. Однак і в Україні є ті, хто хоче обмежити право українок на аборт.

Так, у вересні 2021-го представники ради церков, відомої своєю протидією рівності та правам жінок, вирішили співпрацювати з членами міжфракційного депутатського об’єднання “Цінності. Гідність. Родина”. Їхньою першою ініціативою мав стати законопроєкт, що дозволив би лікарям та медперсоналу відмовлятися від участі в перериванні вагітності з міркувань совісті. 

Лікарі в Україні не мають права відмовлятися від участі в перериванні вагітності у зв’язку з релігійними чи етичними міркуваннями, адже у цей час вони виконують свої професійні обов’язки. 

Зустріч Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій та членів міжфракційного депутатського об’єднання “Цінності. Гідність. Родина”. Фото: Релігійно-інформаційна служба України

Протидіють правам жінок в Україні й деякі громадські організації. До прикладу, ГО “Всі разом”, яка позиціює себе як християнський рух “задля блага сімей”, але більш відома акціями проти ЛГБТ-українців. 

Нагадаємо, що останніми роками у світі ухвалюють рішення, які роблять незаконними проведення аборту для жінок. До прикладу, у сусідній Польщі Конституційний Суд визнав незаконними аборти декілька років тому. Інколи в країні жінкам, які потребують проведення процедури, медики не допомагають, а тому вони помирають. 

Також у США, починаючи з 2019-го, низка штатів ухвалювала обмежувальні закони для жінок щодо абортів, а торік влітку Верховний Суд там скасував постанову, що легалізувала процедуру в країні.

ZMINA розповідала історію доньки та матері з американського штату Небраска, яких тепер судять за аборт

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter