У Польщі визнали незаконними майже всі аборти

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Польщі визнав незаконним положення, яке дозволяло жінці перервати вагітність у випадку виявлення у плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю.

Про це повідомляє BBC.

У Польщі, де при владі знаходиться партія “Право і справедливість”, вже не перший рік намагаються заборонити аборти. У 2016 році депутат ПіС навіть виступав з пропозицією замість аборту після зґвалтування пропонують давати 1 тис. дол за дитину. Ініціативи влади обурювали польських жінок, які збирались на багатотисячні акції протесту проти нововведень. 

Після набуття чинності рішення КС переривання вагітності у Польщі дозволять лише у випадку зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері. За оцінками експертів, ця кількість становить лише близько 2% юридичних припинень, проведених за останні роки.

Польське законодавство у питанні абортів, як відомо, було одним з найсуворіших в Європі. Переривання вагітності у країні дозволяли лише: 

  • якщо вагітність загрожує життю або здоров’ю матері,
  • якщо медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю,
  • якщо вагітність виникла в результаті кримінальних дій.

Існування такого законодавства призвели до появи в Польщі явища “абортивного туризму” в інші європейські держави, а також існування в країні “абортивного підпілля”.

22 жовтня невдоволені рішенням Конституційного суду жінки вийшли на протест під будівлю суду. Невдовзі вони вирушили до офісу партії “Право і справедливість”, але поліція перекрила вулицю. Згодом протест перемістився до будинку лідера ПіС Ярослава Качинського, але поліція почала використовувати проти протестувальників сльозогінний газ та затримала декількох осіб. 

Нагадаємо, що нещодавно у Фінляндії тисячі людей вимагали змінити жорстке законодавство про аборти, яке дозволяє переривати вагітність лише після отримання двох окремих лікарських висновки про необхідність цього заходу. 

Також минулого року низка штатів США ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших законів ухвалили сенатори штату Алабама. Відтепер аборт у штаті вважається злочином на будь-якому терміні вагітності. Жінки не можуть зробити операцію навіть у разі зґвалтування або інцесту, але законодавці прописали можливість переривання вагітності, якщо вона загрожує життю матері. 

Після ухвалення закону в штаті хотіли судити за вбивство 27-річну Марші Джонс, яка внаслідок пострілу в живіт втратила дитину. Однак після розголосу та обурення громадськості звинувачення з дівчини зняли

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter