У Польщі жінка померла після того, як лікарі понад тиждень зволікали з проведенням аборту

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У польському місті Ченстохова померла жінка, яка була вагітна двійнею. Лікарі тиждень чекали, поки завмре плід, аби зробити аборт. 

Про це повідомляє TVN24.

Загибла 37-річна Агнешка. Фото: фейсбук-сторінка Wioletta Paciepnik

Агнешка – 37-річна мати чотирьох дітей, яка була вагітна двійнею. Наприкінці минулого року вона потрапила до лікарні Ченстохови, бо почала відчувати сильний біль у районі живота. 23-го грудня стало відомо, що один плід із двійні завмер. Попри це лікарі відмовились проводити аборт та вирішили почекати, поки таким же чином завмре і другий плід.

Тиждень жінка чекала на операцію, і лише через два дні після завмирання другого плоду їй зробили аборт. Померла Агнешка 25 січня.

Рідні жінки переконують, що причиною смерті став сепсис, про який не вказали у документах лікарі. Обурює їх й те, що адміністрація закладу не дала ознайомитись з документацією та всіляко ускладнювала спілкування Агнешки з ними. Своєю чергою у медичній установі наполягають, що зробили все можливе. 

Нині місцева прокуратура займається встановленням всіх фактів інциденту, а офіційну причину смерті Агнешки назвуть після проведення розтину. 

Відомо, що Конституційний Суд визнав незаконними аборти в Польщі наприкінці 2020-го. Відтоді в країні жінки не можуть перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плода або невиліковну хворобу, яка загрожує його життю. Постанова суду рівносильна майже повній забороні абортів, адже відповідним законом обґрунтовувалися приблизно 98% легальних процедур.

За останні пів року це вже другий випадок, коли вагітні у Польщі помирають після зволікання лікарів з проведенням аборту. Інша молода жінка на ім’я Ізабела померла у вересні 2021-го після того, як медики відтягували переривання, попри те, що плід мав дефекти, несумісні з життям.

Після смерті породіллі від роботи відсторонили двох лікарів, прокуратура розпочала розслідування, а польське МОЗ виступило із заявою, в якій наголошувало – у ситуації, коли життю або здоров’ю вагітної загрожує небезпека, зокрема через запальний процес чи кровотечу, негайне переривання вагітності є законним.

Нагадаємо, що Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав владі країни, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин і жінок.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter