У ЄС пропонують не давати гроші країнам-членам, які утискають ЛГБТ

Дата: 12 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

До зобов’язань країн-членів ЄС щодо дотримання верховенства права пропонують долучити пункт стосовно захисту прав ЛГБТ, за порушення якого планують вводити санкції. 

Про це з посиланням на заяву комісарки з питань рівності Гелени Даллі повідомляє видання Politico.

12 листопада Єврокомісія презентувала першу в історії стратегію щодо рівності ЛГБТІК у ЄС, яка містить пункти щодо захисту ЛГБТ-людей від дискримінації, адже досі 43% з них відчувають утиски своїх прав у Євросоюзі. Стратегія, зокрема, пропонує криміналізувати мову ворожнечі та ненависті щодо ЛГБТ-громадян, створити національні плани боротьби з дискримінацією, а також забезпечити батьківські права та визнання одностатевих шлюбів. 

За словами Даллі, забезпечити захист прав ЛГБТ-людей у країнах-членах можливо в межах механізму, що передбачає фінансові важелі впливу на порушників. 

“Я думаю, це дуже правильно. Тому що це спосіб, сподіваюся, впливати на країни-члени. Якщо ви не поважаєте верховенство права – ви не отримуєте якоїсь частки коштів, яку ви мали б отримати”, – сказала вона. 

Євродепутати та деякі країни-члени наполягають на запуску механізму, який дозволив би ЄС скорочувати обсяг фінансування країн-членів, якщо вони нехтують своїми зобов’язаннями. Однак наразі ні механізм, ні сам бюджетний пакет остаточно не погодили. 

Нагадаємо, що цього року через гомофобію Єврокомісія вже відмовилася надати кошти шести польським містам у межах програми співпраці міст-побратимів. У Польщі сотня повітів і воєводств почали оголошувати себе “вільними від ЛГБТ-ідеології” з березня минулого року. У такий спосіб консерватори відреагували на слова міського голови Варшави Рафала Тшасковського про намір долучити інформацію про ЛГБТ до програми сексуальної освіти.

Резолюції, які ухвалювали місцеві органи самоврядування, мали декларативний характер, однак активісти та правозахисники наголошували, що лише факт існування цих документів стигматизує ЛГБТ-людей та фактично вилучає їх із суспільства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter