“Лікарі не мають боятись ухвалювати очевидні рішення”: польське МОЗ відреагувало на смерть жінки, якій не зробили аборт

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У ситуації, коли життю або здоров’ю вагітної загрожує небезпека, зокрема через запальний процес чи кровотечу, негайне переривання вагітності є законним.

Про це повідомили в польському МОЗ.

Фотографія загиблої Ізабели в руках в учасника акції її пам’яті. Фото: AFP

Свою заяву посадовці зробили наступного дня після того, як у щонайменше 70 містах країни відбулися масові акції протесту обурених смертю 30-річної Ізабели. Вона померла у вересні в лікарні міста Пщин, однак про цей факт стало широко відомо лише нещодавно. 

Медики діагностували дефекти в плода, що виношувала жінка, однак вважали його живим. Коли в Ізабели почалося запалення, то їй призначили антибіотики, а наступного дня рано-вранці перевели до операційної, де трохи більш ніж за годину вона померла. 

“Треба рішуче підкреслити, що лікарі не мають боятись ухвалювати очевидні рішення, зважаючи на свій досвід і професійні знання”, – повідомили в МОЗ. 

Посадовці також опублікували інструкції щодо того, як треба діяти лікарям, зокрема, коли у вагітної не досить навколоплідних вод або в разі передчасного їхнього відходження. 

“У разі відходження навколоплідних вод до закінчення 22-го тижня вагітності та наступних шести днів необхідно повідомити жінку про обмежені шанси на виживання дитини та її правильний розвиток. Лікування має залежати від поточної клінічної ситуації, стадії вагітності та рішення пацієнтки. Незалежно від ухваленого жінкою рішення воно має бути зафіксоване в медичній документації та завірене пацієнткою і спеціалістом з акушерства та гінекології”, – йдеться в рекомендаціях. 

Фото: Reuters

У польському МОЗ радять вводити жінкам, які вагітні більш ніж 22 тижні, стероїди, щоб збільшити шанси дитини на виживання, за умови, що немає показань для переривання вагітності.

Конституційний суд визнав незаконними аборти в Польщі наприкінці минулого року. Відтоді в країні жінки не можуть перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плода або невиліковну хворобу, яка загрожує його життю. Постанова суду рівносильна майже повній забороні абортів, адже відповідним законом обґрунтовувалися приблизно 98% легальних процедур.

Європарламент засудив заборону абортів у країні та нагадав її владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин і жінок.

Нагадаємо, що нещодавно в Україні Рада церков і релігійних організацій та члени міжфракційного депутатського об’єднання “Цінності. Гідність. Родина” вирішили співпрацювати в законотворчій сфері. Однією з ініціатив, яку вони хочуть внести на розгляд парламенту, має стати, за їхніми словами, законопроєкт, що дозволив би лікарям та медичному персоналу незаконно відмовлятися від проведення абортів з міркувань совісті.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Фотографія обкладинки: AP Photo / Czarek Sokolowski

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter