У Польщі померла вагітна жінка: плід мав дефекти, але лікарі нібито відмовилися робити аборт через законодавчу заборону

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У польському місті Пщина на 22 тижні вагітності від септичного шоку померла 30-річна жінка: лікарі нібито чекали смерті плода, бо не хотіли робити аборт через законодавчу заборону – у країні аборти через дефекти плода є незаконними.

Про це йдеться у заяві адвокатської компанії Budzowska, яка представляє інтереси родини померлої.

Акція у Варшаві в пам’ять про загиблу. Джерело: euronews.com

Вагітна звернулася до лікарні у Пщині 21 вересня через зникнення навколоплідних вод. Раніше медики вже діагностували дефекти плода. Після обстежень лікарі дійшли висновку, що плід живий. Через запалення пацієнтці призначили антибіотик. Наступного дня о 6.20 її перевели в операційний блок, о 7:35 жінка померла. У неї залишилися чоловік та донька.

За інформацією польських ЗМІ, під час госпіталізації жінка повідомила рідним, що лікарі нібито зайняли вичікувальну позицію, відмовляючись від аборту, поки плід живий.

Родина померлої написала заяву до поліції, справою займається прокуратура міста Катовіце. За інформацією прессекретарки прокуратури Агнешки Вічарі, розслідування ведеться за статтею “Ненавмисне вбивство”.

Адвокатка Йоланта Будзовська підтвердила, що польські медики утримуються від абортів до смерті плода, що пов’язане з чинними нормами, які обмежують можливості проведення легального аборту. За її словами, смерть пацієнтки – це наслідки заборони майже на всі аборти, яку ухвалили в Польщі минулого року.

Директор лікарні, де померла жінка, Марцін Леснєвський заявив, що лікарі та медсестри зробили усе можливе, щоб врятувати її та дитину.

Після смерті жінки у Пщині, Познані, Кракові, Лодзі, Щецині та перед резиденцією Конституційного Суду у Варшаві ввечері 1 листопада відбулися акції протесту, пише Euronews. Люди запалювали свічки в пам’ять про загиблу.

Нагадаємо, що Конституційний Суд Польщі визнав незаконними аборти наприкінці жовтня 2020 року. Відтоді у країні жінка не зможе перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плода або невиліковну хворобу, яка загрожує його життю. Постанова суду рівносильна майже повній забороні абортів, адже відповідним законом обґрунтовувалися приблизно 98% легальних процедур.

Польське законодавство в питанні абортів і до запровадження заборони було одним з найсуворіших у Європі. Це призвело до появи в Польщі явища “абортивного туризму” до сусідніх країн, а також існування “абортивного підпілля”. Декілька років тому депутат від партії влади “Право і справедливість” виступав з пропозицією замість аборту після зґвалтування давати жінкам 1 тисячу доларів за дитину. Такі ініціативи обурювали польських жінок, які збиралися на багатотисячні акції протесту.

Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав польській владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин і жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter