Facebook надав поліції в США доступ до листування матері та доньки: тепер їх судять за незаконний аборт

Дата: 10 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Доньку та матір з американського штату Небраска судять за проведення незаконного аборту. Звинувачення в цьому їм висунули після того, як соціальна мережа Facebook надала правоохоронцям доступ до листування жінок. 

Про це повідомляє CBS.

Джесіка Берджесс. Фото: фейсбук-сторінка жінки

На початку червня 17-річній Селесті Берджесс та її матері, 41-річній Джесіці Берджесс, висунули звинувачення в тому, що Джессіка нібито допомогла своїй дочці зробити аборт. 

Спочатку поліція отримала інформацію про те, що в Селести стався викидень і вона таємно поховала плід з допомогою матері. У протоколі йшлося, що дівчина несподівано народила мертву дитину в душі, розбудила матір, з якою вони поклали тіло дитини в мішок, а потім поїхали за кілька миль від міста, спалили його і поховали. Допомагав їм у цьому 22-річний Таннер Барнхілл, якого судитимуть згодом.

Слідчий, який вів справу, не повіривши в цю версію, звернувся до соцмережі Facebook, щоб там надали доступ до повідомлень дівчини з квітня до дня видавання ордера, які б могли свідчити, що вона провела переривання вагітності. Запросили й усі фотографії, які Берджесс завантажила та на яких її позначили тегами.

Правоохоронці знайшли повідомлення, в яких дівчина обговорює пігулки для переривання вагітності та інструкцію щодо їхнього використання. Спираючись на цю інформацію, поліція провела обшук у будинку родини, вилучивши шість смартфонів і сім ноутбуків із загальним обсягом даних у 24 гігабайти. 

17-річну Селесту судять як повнолітню, а її матір у липні, приблизно через місяць після перших звинувачень, додатково звинуватили ще у двох злочинах: у проведенні або спробі аборту на терміні вагітності понад 20 тижнів і в проведенні аборту як неліцензований лікар. Свою провину вони не визнають.

Джессіку випустили з-під арешту 27 червня після внесення застави в 10 тисяч доларів, а її доньку відпустили після внесення 20 тисяч доларів застави. Першу судитимуть на початку вересня, а другу – наприкінці серпня.

Листування жінок, яке отримали поліцейські. Фото: nypost.com

Компанія Meta, якій належить Фейсбук, заявила, що в ордерах поліції, які вони отримали на початку червня, не згадувалося про аборт, а йшлося про розслідування мертвонародження дитини.

“Обидва ці ордери спочатку супроводжувалися розпорядженнями про нерозголошення, що перешкоджало нам ділитися будь-якою інформацією про них. Наразі ці накази скасовано”, – сказав прессекретар Meta Дейв Арнольд.

Цей випадок, за даними видання Forbes, є одним з перших, коли дані щодо активності людини в соцмережі використали для звинувачення її в штаті з обмеженим доступом до абортів.

Переривання вагітності в штаті Небраска дозволено до 22-го тижня вагітності, за винятком села Хейс-Сентр, штат Небраска, та міста Блу-Хілл, штат Небраска, де аборти заборонено місцевими постановами. 

У червні цього року Верховний суд США скасував постанову, що легалізувала аборти в країні. Фейсбук надав доступ до листування жінок з Небраски до того, як судді скасували постанову.

Нагадаємо, що починаючи з 2019 року низка американських штатів ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших ухвалили сенатори штату Алабама. Переривання вагітності в штаті, згідно з документом, вважається злочином на будь-якому терміні. У Техасі, наприклад, аборти заборонили проводити після шести тижнів вагітності.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter