Зеленського номінували на антипремію за сексизм “Це яйце”. Хто ще серед номінантів

Дата: 02 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Президента України Володимира Зеленського номінували на здобуття антипремії “Це яйце” за дискримінаційне щодо жінок висловлювання під час виступу на найбільшому в світі кампусі стартапів Station F у Франції. Тоді Зеленський назвав українок одним з “брендів” країни. 

Про це повідомляють організаторки антипремії.  

“Завжди було уявлення у всіх у світі, що Україна – це насамперед сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається нашим брендом, але є й інші цифри, які говорять про те, що IT-індустрія, IT-технології та компанії дуже швидко розвиваються в Україні”, – сказав президент. 

Серед інших номінантів премії, зокрема, Владислав Марченко, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради, та Олександр Дубінський, депутат від “Слуги народу”. Першого номінували за допис у фейсбуці, в якому він порівняв жінок, що публікують у соціальних мережах фотографії в купальниках, коротких сукнях та спідній білизні, із “дешевими проститутками”.

Дубінський натомість відзначився, коли обирав собі помічницю. “Прошу нижче 175 см не турбувати”, – написав він тоді. 

Номінували також Дмитра Разумкова, наразі голову Верховної Ради, за поширення культури зґвалтування. Під час ток-шоу “Право на владу” він порівняв роботу Верховної Ради зі зґвалтуванням, чим нібито окреслив його як звичне та прийнятне явище: “Гадаю, на зґвалтування точно не треба йти, та й дівчина так собі”.  

Опинився в цій компанії й Ігор Коломойський, український олігарх. В інтерв’ю “Цензор.net” Коломойський висловлює думку, що чоловіки-депутати мають отримувати більшу зарплату ніж жінки-депутатки, оскільки чоловік більшу частину зазвичай віддає дружині та дітям. 

Ще один номінант – Максим Бужанський, народний депутат України, відомий тим, що обізвав журналістку видання “Новое время” Ольгу Духнич “тупою вівцею”.  

За сексистський допис “Шепочуться, що комітет у закордонних справах вийшов найкрасивішим. І ви не повірите, зовсім не через мою природну неповторну красу. Більшість нашого складу – пані” – на антипремію висунули нардепа Богдана Яременка .

А мажоритарника Антона Яценка за принизливе для жінок порівняння. “Я не дівчина-шлюшка, а народний депутат чотирьох скликань, тож не будемо перетворювати Верховну Раду на шапіто”, – так в ефірі телеканалу “Наш” він “пояснив” свою відмову проходити перевірку на поліграфі через скандал з можливим хабарництвом у комітеті Верховної Ради.  

До списку потрапив і Сергій Знаменський, депутат Запорізької обласної ради, який висловився про “місце жінки”:

Я жінок поважаю, але жінки повинні займатися тією справою, яка за своєю природою їм належить.

Утім, до переліку номінантів потрапили не лише політики. За образу і сексистські висловлювання на адресу української велосипедистки Ганни Соловей, яка здобула золоту медаль на Європейських іграх у Білорусі, до списку занесли Олександра Башенка, вже експрезидента Федерації велоспорту. Соловей обурилася тим, що Федерація велоспорту України на своїй сторінці у фейсбуці привітала із цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора, який, за словами Ганни, не має стосунку до її перемоги. 

У відповідь Башенко почав хамити спортсменці в коментарях: “Аню, дивись, як будемо вчитися. Ти відкрила рота, тепер ти за це будеш платити”, – написав він. Також Башенко додав, що Соловей “зайшла на мінне поле”, і погрожував “прогнати”, якщо спортсменка “буде смердіти”.  

Номінували й жінок. Наприклад, політикиню Ольгу Богомолець за висловлювання в ток-шоу “Зворотний відлік” на телеканалі “UA.Перший”: 

“Я виступаю категорично проти насильства в родинах, я підтримую всі жіночі рухи. Що стосується ґендера, це зовсім про інше. Мова йде про невизначеність статі, мова йде про можливість обирати стать за бажанням, мова йде про одностатеві шлюби. Я не підтримую це, я підтримую християнські цінності, я підтримую, щоб українців ставало більше в традиційних сім’ях, де мама, тато і п’ятеро дітей”.

Що стосується номінації за сексистський матеріал, відзначили журналіста Дмитра Гордона. Зокрема, за цитати в інтерв’ю з ректором Київського національного університету культури та мистецтв Михайлом Поплавським:  

Гордон: У вас столько студенток, и красивых. И что, вы проходите мимо? 

Поплавський: Когда мне задают такие провокативные вопросы… я хочу сказать… Я им всегда говорю: “Богатые мужчины старыми не бывают” [обидва сміються]. 

Номінували й окремі програми та матеріали на телеканалах “Інтер”, “1+1”, “112 Україна”, сайтах “Кореспондент”, “Сегодня”, “Новое время”.  

Так, наприклад, випуск ток-шоу “Чому так?” телеканалу “112 Україна” на антипремію висунули за такі коментарі:  

“Жінці в політиці складніше, ніж чоловікам, тому що політичні дискусії – це складніше, ніж нарізати салати та прасувати”, “Якщо жінка-президент закохається, то країна “полетить в тартарари”, “Збільшення кількості жінок у Європарламенті призвело до негативних наслідків у Європі, зокрема до Брекзиту”, “Більшість жінок в українській політиці, як і українських ведучих-жінок, отримали свої посади завдяки чоловікам, які просувають на посади коханок”, “Жінок зазвичай використовують задля прикриття корупційних схем”, “У кабінети до чоловіків потрібно саджати жінок, щоби в кабінетах було охайно і прохолодно”. 

Антипремію “Це яйце” за сексистські висловлювання публічних осіб та публікації в українських медіа цього року започаткувала низка громадських організацій:  ГО “Жінки в медіа”, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, “Детектор медіа”, Кампанія проти сексизму в медіа та політиці “Повага”, Українська Гельсінська спілка з прав людини.  

Нагородження відбудеться 9 грудня о 13:00 в Українському кризовому медіацентрі (Український дім Україна, вул. Хрещатик, 2).  

“Ми глибоко переконані, що лише в публічній дискусії та взаємній повазі можливо знижувати рівень нетолерантності, сексистського ставлення і суспільної агресії. Ані на заході, ані поза ним організаторки антипремії “Це яйце” не закидуватимуть яйцями злісних сексистів та сексисток. Але ми вкотре наголошуємо, що сексизм неприпустимий”, – зазначають у пресрелізі антипремії.    

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter