Тиждень сексизму: слуга народу Дубинський обирав помічниць за зростом, а Кернесу не сподобалася зачіска Зе-депутатки

Дата: 23 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

У четвер новообраний нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубинський виставив фото з підписом “Выбираем помощниц. Прошу ниже 175 см не беспокоить”.

Пізніше, коли йому вказали на сексистський характер допису, він записав відео, у якому зазначив, що “фотографія розірвала пукани порохоботів і соросят”, і додав цілу тираду про “дебілів”, які не мають почуття гумору і “всюди бачать якусь зраду і якийсь сексизм”.

На порталі “Ґендер в деталях”, де в серпні запустили кампанію “Сексизм-патруль”, зазначили, що допис Дубинського – “це не лише невдалий жарт, це конкретна ілюстрація того, як він ставиться до жінок та до своєї депутатської діяльності”.

“Ми не маємо наміру терпіти такого ставлення народних обранців і вимагаємо від “Слуги народу” негайної реакції на цю ситуацію, а також пропонуємо нарешті розплющити очі на загальний рівень культури спілкування кандидатів партії і почати виховувати в них повагу до 54% населення країни”, – зазначили ініціатори кампанії.

Прокоментувала допис Дубинського й очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Схоже, народний обранець не усвідомлює, що, навіть назвавши це “жартом”, він не знімає з себе відповідальності за образу. Більше того, невизнання помилки свідчить про те, що сексизм – його усвідомлена позиція.

Для людини, яка представлятиме інтереси народу України, це неприпустимо. Навіть у форматі жарту. Говорити такою мовою – це демонструвати низький рівень громадянської свідомості, принижувати свою власну гідність і знецінювати гідність своїх майбутніх колег”,написала вона на своїй сторінці у фейсбуку.

Вона також нагадала, що всі народні депутати мають дотримуватися “депутатської етики”. Визначення цього терміна в законодавстві містить заклик: “…завжди поважати честь і гідність інших народних депутатів, службових та посадових осіб і громадян; утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу”.

Також у п’ятницю ЗМІ повідомили про те, як міський голова Харкова Геннадій Кернес, надаючи слово на сесії міськради майбутній депутатці ВР від “Слуги народу” Марії Мезенцевій, спитав, чому вона не зробила зачіску.

“Вот, может, нам народные депутаты сейчас побольше расскажут. Мы предоставляем слово Марии Мезенцевой, но она хоче подякувати, та і все. Ну шо ты прическу не сделала, ничего не сделала…” – прокоментував Кернес, поки депутатка йшла до трибуни.

“Геннадій Адольфович, я завжди з зачіскою, вона в мене натуральна”, – відповіла Мезенцева, яка під час роботи в міськраді опікувалася питаннями ґендерної рівності.

“Ні, я бачив твої ролики – чуть по-другому”, – не вгавав Кернес.

“Схоже, десь відкрився портал у світ чарівних історій, казкових персонажів і нових інфприводів. Як би його закрити?” – прокоментувала цей епізод кампанія проти сексизму “Повага” на свої фейсбук-сторінці.

Раніше цього тижня розгорнувся скандал із сексистським висловом депутата від партії “Слуга народу” Максима Бужанського, який образив журналістку видання “Новое время” Ольгу Духнич.

Цей випадок став приводом для створення руху “Жінки в медіа”.

У середу рух оприлюднив відкрите звернення до політиків із закликом вжити заходів для запобігання сексизму серед представників влади.

Звернення вже підписали понад сотню журналісток і медійниць.

Вони, зокрема, вимагають розробити і впровадити етичний кодекс, який би забороняв сексизм та передбачав відповідальність депутатів і чиновників за його використання, законодавство, що забороняє сексизм у ЗМІ й заохочує моніторинг і виконання таких заходів, забезпечити навчання народних депутатів та депутаток базового курсу з прав людини і свобод та спеціальних дисциплін, що висвітлюють ґендерну рівність, наголошують на важливості несексистської поведінки під час роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter