Заочно до в’язниці відправили росіянина, який пів року ґвалтував жінку на Херсонщині

Дата: 23 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Суд заочно визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни російського військового, який під час окупації частини Херсонщини заселився до будинку цивільної жінки та пів року ґвалтував її. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Засуджений. Фото: “Миротворець”

Ім’я засудженого – Олександр Рубанов. Йому 49 років й, судячи з тексту підозри, мешкає він у Карачаєво-Черкеській республіці Росії. 

Підрозділ Рубанова з кінця березня 2022-го контролював територію Бериславського району на Херсонщині. Росіяни розмістили там бойову техніку та користувались майном місцевих, погрожуючи розправою. 

Проводили загарбники й рейди. Саме під час одного з таких Рубанов зайшов на подвір’я місцевої мешканки. Погрожуючи розправою їй та її дитині, Рубанов вчинив сексуальне насильство щодо постраждалої, а після оселився у будинку без її згоди. Судячи з матеріалів справи, там він пробув, ймовірно, з квітня по серпень. Весь цей час він погрожував вбити дитину жінки, а її ґвалтував. 

Внаслідок сексуального насилля над матір’ю дитина отримала вторинну психологічну травму. 

Нагадаємо, що найбільше випадків сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, зафіксували на Київщині та Херсонщині, а більшість відомих спеціальній комісії ООН потерпілих – це жінки, які були самі вдома. 

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих російських військових, підозрюваних у скоєнні таких злочинів, наприклад, про: 

  • Артема Пронченка та Олександра Гладкова, які могли викрасти, побити й зґвалтувати матір двох дітей в окупації в Запорізькій області;
  • Романа Поповапідозрюваного у зґвалтуванні незаконно ув’язненого чоловіка в Херсоні;
  • Євгена Чорнокнижного та Вадима Шахматова, яких підозрюють у серії зґвалтувань на Київщині торік;
  • Олександра РаднатароваКирила Холмурзаєва та Белікта Жугдурова: їх підозрюють у зґвалтуванні жінки на Київщині, якій погрожували вбити її матір та дитину;
  • Ахмерова ЕміляМаммі Маммієва та Костянтина Шляпнікова, які торік викрали з дому та зґвалтували жінку на Харківщині;
  • Баіла Бардановапідозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині;
  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної на Київщині; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів на Київщині; 
  • Михайла Романова, якому закидають зґвалтування жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про які стало відомо в медіа.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter