Двох російських військових підозрюють у серії зґвалтувань на Київщині торік: серед потерпілих діти

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та в інших порушеннях законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб, оголосили двом російським військовим з 15 окремої гвардійської мотострілецької бригади Збройних сил РФ. 

Про деталі справи розповідають у Медійній ініціативі за права людини. 

Євген Чорнокнижний та Вадим Шахматов. Колаж з фотографій із соцмереж

Підозри українською та російською мовами опублікували на сайті Офісу генерального прокурора. Оголосили їх Євгену Чорнокнижному та Вадиму Шахматову

Торік у березні разом з іншими окупантами вони зайняли Баришівську селищну територіальну громаду Броварського району на Київщині. Росіяни заздалегідь визначили будинки, де живуть жінки, які їх цікавили, щоб потім вчинити щодо них сексуальне насильство.

За два дні рейдів Шахматов та Чорнокнижний виокремили для себе адреси шістьох родин. Усі епізоди, які інкримінують підозрюваним, сталися 13 березня. 

Того дня п’яні Шахматов та Чорнокнижний вдерлися до чотирьох будинків, у деяких з яких одразу було по декілька родин.

Перша родина проживала з малолітньою донькою. Російські військові, погрожуючи вбивством, змусили чоловіка залишитися в кімнаті, а самі відвели його дружину на кухню, де по черзі зґвалтували. Окремо Шахматов зґвалтував малолітню доньку подружжя, доки Чорнокнижний тримав її батьків на кухні. 

В іншому будинку перебувало дві родини, в одній з яких жінка була вагітною. Росіяни погрожували літньому власнику дому розстрілом, поки вчиняли аналогічні злочини з жінками та однією дівчинкою. Слідство встановило, що за деякий час Шахматов та Чорнокнижний повернулися до будинку та повторно зґвалтували потерпілих.

В іншому будинку окрім подружжя господарів були мешканці села, які ховалися в підвалі від обстрілів. Чоловіків Шахматов та Чорнокнижний поклали на підлогу, залякуючи розстріляти з автоматів, а літнім жінкам наказали сидіти та не втручатися.

Потім вони розвели по окремих кімнатах матір і неповнолітню доньку та вчинили щодо них сексуальне насильство. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Los Angeles Times

Між цими епізодами, як ідеться в матеріалах справи, в одному з будинків російські військові отримали опір. Вони вдерлися на подвір’я подружжя та вистрілили в повітря, демонструючи чоловіку, який займався своїми справами, що можуть убити його в разі непокори.

Шахматов та Чорнокнижний зайшли в дім, однак уже коли наказали господарці піти з ними до кімнати, де збиралися зґвалтувати її, та схопила ніж. Жінка сказала, що якщо росіянин підійде ближче, то вона вб’є і його, і себе. Обидва нападники вирішили піти з будинку. 

У Медійній ініціативі за права людини встановили деталі щодо осіб Шахматова та Чорнокнижного. 

Останній, ймовірно, помер в Україні у квітні минулого року. На батьківщині йому встановили меморіальну дошку з написом: “Хай коротке життя (27 років. – Ред.) Євгена Чорнокнижного і його подвиг стануть для всіх нас зразком доблесті, мужності, патріотизму і любові до Батьківщини”.

Щодо 31-річного Шахматова, якого підозрюють у зґвалтуванні дитини, то правозахисники встановили, що він батько малолітньої дівчинки.  

Нагадаємо, що українські прокурори розслідують 171 випадок сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Серед потерпілих неповнолітні, літні, чоловіки та жінки. 

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих російських військових, підозрюваних у скоєнні сексуальних злочинів, наприклад про: 

  • Олександра Рубанова, якого підозрюють у тому, що він торік вдерся до будинку жінки на Херсонщині та майже пів року ґвалтував її, погрожуючи вбити дитину;
  • Баіла Бардановапідозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині.
  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів; 
  • Михайла Романова, якого підозрюють у зґвалтуванні жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про які стало відомо в медіа.

В ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” Росії. 

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, розслідує випадок, коли російські солдати вдерлися до будинку на Київщині, скоїли сексуальне насильство щодо жінки та чоловіка, змусили їх вчинити статевий акт, а потім один з військових зґвалтував на очах у батьків чотирирічну доньку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter