Підозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині російського військового Михайла Романова судитимуть заочно

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

До суду скерували першу справу щодо зґвалтування жінки російськими військовими. Підозрюваним у ній є військовослужбовець 239 полку 90 гвардійської танкової Вітебсько-Новгородської дивізії ЗС РФ Михайло Романов.

Про це повідомила очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова

Михайло Романов. Фото: інстаграм-сторінка djedjula

Йдеться про випадок, що трапився в березні в селі Шевченкове Броварського району під Києвом. За даними слідства, Романов убив чоловіка потерпілої, а потім разом з іншим російським військовим декілька раз зґвалтував її. 

Сама потерпіла розповідала журналістам, що росіяни декілька разів виходили та поверталися до оселі й щоразу були ще більш п’яними. Втекти жінці разом з чотирирічним сином вдалося лише тоді, коли обидва ґвалтівники заснули на стільцях. 

Невдовзі після того, як потерпіла звернулася до правоохоронців й упізнала Романова за фотографіями із соцмереж, їй повідомили, що його могли вбити.

“Попри те що обвинувачений наразі не в наших руках, він не уникне справедливого суду і відповідальності перед законом”, – каже Венедіктова. 

Генпрокурорка закликала тих, кому відома додаткова інформація про причетність Романова до інших воєнних злочинів, повідомляти про це на єдиний доказовий хаб або звертатися до Київської обласної прокуратури за телефонами 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75.

“Надважлива складова процесу боротьби з використанням зґвалтувань як зброї війни – співпраця жертв із правоохоронними органами. Коли потерпілі будуть готові й почуватимуться в безпеці – вони можуть завжди звернутися до нас за допомогою і захистом закону”, – зазначила Венедіктова.

Відомо, що Романов під час окупації Київщини перебував не тільки в селі Шевченкове, але й у селі Богданівка в тому ж Броварському районі. Його та ще двох російських військових Олександра Васильєва та Олексія Булгакова впізнали за допомогою журналістів проєкту “Схеми” місцеві жителі.

У Богданівці російські військові викрадали, катували та вбивали цивільних. 

Фото: інстаграм-сторінка djedjula

Повідомлення про зґвалтування жінок на територіях, які тимчасово захоплювали росіяни, почали з’являтися ще в перші дні повномасштабного вторгнення в Україну. У Херсоні, наприклад, місцеві медіа писали про скарги від десятків потерпілих, однак посадовці спочатку не підтверджували цього. 

Про випадки зґвалтувань, зокрема дітей, ставало відомо й з перехоплених СБУ розмов окупантів, однак з часом підтвердженої інформації про такі злочини почало з’являтися дедалі більше. Правоохоронці звітували, що зґвалтування росіянами розслідують у щонайменше чотирьох областях.

Михайло Романов не єдиний російський військовий, підозрюваний у зґвалтуваннях, особу якого вдалось ідентифікувати. Київська обласна прокуратура спільно з СБУ нещодавно викрила і повідомила про підозру у вчинені сексуального насильства щодо жінок на Київщині 20-річному російському військовому Булату Фассахову. Він є радіотелефоністом гаубичного артилерійського дивізіону 30 окремої мотострілецької бригади 2 гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу ЗС Росії.

Постраждалі від сексуального насильства можуть звернутися по безоплатну психологічну допомогу: реабілітація розрахована на дітей, дорослих та членів їхніх сімей. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном +38 073 460 38 60.

Ви також можете допомогти зібрати кошти, зокрема, на екстрені контрацептиви й ліки за рецептом для потерпілих і на набори для збирання та зберігання речових доказів сексуального насильства. Збір почала білоруська благодійна організація BYSOL.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter