Під час окупації Київщини росіяни примусили сім’ю займатися сексом на їхніх очах, а потім зґвалтували чотирирічну доньку

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, розслідує випадок вчинення російськими військовими сексуального насильства на Київщині в березні.

Російські солдати вдерлися до будинку, скоїли сексуальне насильство щодо жінки та чоловіка, змусили їх вчинити статевий акт, а потім один з військових зґвалтував на очах батьків чотирирічну доньку. 

Про це йдеться в черговому звіті комісії.

Фото: Los Angeles Times

Автори звіту не вказують, де саме трапився інцидент, лише додають, що з цього ж населеного пункту мають достовірні дані щодо ще трьох фактів зґвалтувань жінок і дівчат-підлітків. 

“Двоє російських військових проникли в будинок, кілька разів зґвалтували 22-річну жінку, вчинили сексуальні дії щодо її чоловіка та примусили подружжя до статевого акту в їхній присутності. Тоді один з військових змусив їхню чотирирічну доньку займатися з ним оральним сексом, що є зґвалтуванням”, – розповідають про вищезазначений випадок у комісії ООН. 

Експерти, які опитали майже дві сотні потерпілих та свідків в Україні, кажуть, що зафіксували випадки зґвалтувань російськими військовими жінок, чоловіків та дітей віком від 4 до понад 80 років. 

Комісія розслідує два випадки сексуального насильства, жертвами якого стали жінки, старші за 80 років. В одному випадку 83-річна потерпіла розповіла, як під час окупації села її зґвалтував російський військовослужбовець у її ж будинку, де в цей момент перебував її чоловік, що має інвалідність.

В іншому випадку сусіди знайшли “тіло літньої жінки, частково роздягнене та з кров’ю навколо піхви”, але на прохання родини влада не проводила повного розтину.

Нагадаємо, що ООН зафіксувала сотні випадків сексуального насильства, скоєного росіянами, від початку повномасштабної війни в Україні. Українські правоохоронці кажуть, що найбільше таких злочинів скоїли на Київщині, Сумщині та Чернігівщині. 

Після деокупації з Харківщини починають надходити свідчення про сексуальне насильство, вчинене росіянами. Правозахисники вважають, що зґвалтування цивільних жінок, наприклад, в Ізюмі були частиною плану окупації. 

Постраждалі від сексуального насильства можуть звернутися по безоплатну психологічну допомогу. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном +38 073 460 38 60.

Ви також можете допомогти зібрати кошти, зокрема, на екстрені контрацептиви й ліки за рецептом для потерпілих і на набори для збирання та зберігання речових доказів сексуального насильства. Збір проводить білоруська благодійна організація BYSOL.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter