Не годували, якщо відмовлялася від примусового сексу: правозахисники зібрали свідчення про зґвалтування в Ізюмі під час окупації

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Регулярні катування затриманих та зґвалтування цивільних жінок в Ізюмі були частиною плану російських окупантів. Правозахисникам, що фіксували воєнні злочини армії РФ на Харківщині, вдалося відшукати катівню, де утримували жінку, яку ґвалтували росіяни. 

Про це йдеться в матеріалі Human Rights Watch. 

Катівня в Ізюмі. Фото: Belkis Wille / Human Rights Watch

Команда правозахисників Human Rights Watch відвідала Ізюм наприкінці вересня  на початку жовтня та опитала понад 100 мешканців, які перебували там під час російської окупації міста.

Так, двоє чоловіків розповіли, що чули жіночі крики, коли їх силоміць утримували в гаражах окупанти.

36-річна Таїсія розповіла, що російські військові затримали її та чоловіка в їхньому будинку в середині червня та відвезли їх до залізничної лікарні. Жінку протримали впродовж дня одну в маленькій кімнаті в будівлі навпроти гаражів, що розташовувалися на території поліклініки. 

У якийсь момент у кімнату зайшов російський солдат та крикнув, що вона має “приготуватися”, бо нібито інший солдат прийде її ґвалтувати. Однак цього не відбулося. За словами жінки, її відвели в кімнату в головному корпусі лікарні та один раз допитали. 

Журналісти газети “The Washington Post” взяли інтерв’ю в жінки, яка назвалася Аллою та розповіла, що на початку липня її протягом 10 днів протримали в гаражі, де били струмом і неодноразово ґвалтували, зокрема примушували до орального сексу.

Богдан, якого також утримували в цьому приміщенні, сказав, що неодноразово чув жіночі крики й що одного разу він чув розмову двох солдатів, які стояли за воротами гаража. Вони наказували іншим військовим не годувати жінку, бо вона відмовилася від примусового сексу.

Фото: Belkis Wille / Human Rights Watch

Під час огляду гаражів, які окупанти використовували як катівні, Human Rights Watch знайшли приміщення, у якому утримували Аллу. На стінах були висічені такі слова, як “електрика, роздягнена та зґвалтована”, “ледь жива”, “вбита”, “дуже боляче”, “допоможіть”. Жінка сказала журналістам The Washington Post, що вона хотіла вчинити самогубство, коли перебувала в катівні. 

За словами іншої жінки, опитаної в Ізюмі, солдати били її кулаками в живіт та погрожували зґвалтувати під час затримання.

Газета “The Washington Post” також повідомила про окремий випадок з жінкою, яка заявила, що її неодноразово ґвалтували. Чоловік, який був там у той самий час, сказав, що чув крики жінок і чув, як солдати говорили про сексуальне насильство принаймні щодо однієї затриманої. 

Нагадаємо, в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ. Згідно із зібраними свідченнями, вік жертв сексуального насильства становить від 4 до 82 років. Жертвами є здебільшого жінки та дівчата, але загарбники також ґвалтують чоловіків і хлопчиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter