ООН зафіксувала 150 випадків сексуального насильства, скоєного росіянами, від початку повномасштабної війни в Україні

Дата: 24 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабної війни ООН отримала понад 150 звернень щодо випадків сексуального насильства, скоєного російськими військовими в Україні. Але представники організації вважають, що це лише “верхівка айсберга”.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на відеозвернення спецпредставниці генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен.

“З 24 лютого ООН отримала понад 150 звинувачень у сексуальному насильстві, скоєному проти жінок, дітей і чоловіків. Це зґвалтування під дулами автоматів у присутності членів родини як наслідки атаки України російськими військами”, – йдеться у повідомленні.

Вона зауважила, що сексуальне насильство – це злочин, про який “хронічно недостатньо” інформують, “ми бачимо лише верхівку айсберга”.

За словами спецпредставниці Генсека ООН, це одна з найбільш руйнівних форм насильства, яке під час військових конфліктів скоюється здебільшого проти жінок та дівчат, але також і проти чоловіків та хлопчиків.

Раніше Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зі 108 заяв про сексуальне насильство, пов’язане з війною в Україні, станом на кінець червня перевірило та підтвердило 23 випадки. Це, зокрема, випадки зґвалтування, групового зґвалтування, катування, примусу до публічного роздягання, погроз сексуальним насильством тощо. З цієї кількості перевірених кейсів дев’ять випадків насильства скоєно щодо жінок, 13 – щодо чоловіків і один – щодо дівчинки (погроза сексуальним насильством).

Нагадаємо, найближчим часом в ООН планують зібрати команду експертів для допомоги українським правоохоронцям у розслідуванні сексуального насилля під час повномасштабної війни в Україні.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter