В ООН створять команду експертів для розслідування сексуальних злочинів росіян під час війни в Україні

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Найближчим часом в ООН планують зібрати команду експертів для допомоги українським правоохоронцям у розслідуванні сексуального насилля під час повномасштабної війни в Україні.    

Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Праміла Паттен та Ірина Венедіктова. Джерело: Офіс генпрокурора

Це питання генпрокурорка обговорила у Гаазі з представником Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Прамілою Паттен.

“Вона повідомила, що готова організувати групу постійних експертів для роботи в Україні вже найближчим часом. Це будуть досвідчені фахівці, які допомагатимуть прокурорам та слідчим і співпрацюватимуть із громадянським суспільством”, – зазначила Венедіктова.

За її словами, українські правоохоронні органи розслідують сексуальні злочини росіян у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Венедіктова також додала, що її офіс разом із командою Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів розробляє “Стратегію щодо всебічного захисту жертв сексуального насильства в контексті збройного конфлікту”.

Цей документ покликаний забезпечити реабілітацію постраждалих, запобігти повторній віктимізації та розробити ефективний механізм реагування на кожен випадок.

Нагадаємо, працівники поліції наразі загалом відкрили понад 20 кримінальних проваджень щодо вчинення сексуальних злочинів проти українців з боку росіян.

Водночас Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зі 108 заяв про сексуальне насильство, пов’язане з війною в Україні, наразі перевірило та підтвердило 23 випадки. Це, зокрема, випадки зґвалтування, групового зґвалтування, катування, примусу до публічного роздягання, погроз сексуальним насильством тощо. З цієї кількості перевірених кейсів дев’ять випадків насильства скоєно щодо жінок, 13 – щодо чоловіків і один – щодо дівчинки (погроза сексуальним насильством).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter