Поліція відкрила понад 20 проваджень щодо сексуального насильства, вчиненого військовими РФ

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Працівники поліції наразі загалом відкрили понад 20 кримінальних проваджень щодо вчинення сексуальних злочинів проти українців з боку росіян.

Про це розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Катерина Павліченко. Фото: Укрінформ

“Наразі слідчі підрозділи поліції відкрили більш ніж 20 кримінальних проваджень про вчинення сексуальних злочинів російськими окупантами”, – поінформувала заступниця міністра.

Водночас Павліченко наголосила, що в цих 20 справах може бути кілька випадків сексуального насильства щодо кількох потерпілих або скоєних кількома злочинцями. 

Крім того, частина з цих проваджень була передана прокуратурою до СБУ для подальшого розслідування.

Такий розподіл розслідування цих справ відбувається тому, що стаття 438 Кримінального кодексу України, як та, що стосується порушення законів та звичаїв війни, підслідна СБУ. Але в кожному окремому випадку підслідність визначає прокуратура.

“Наше завдання – це виявити й задокументувати цей злочин. Потім прокуратура дивиться матеріали справи, дивиться, наскільки цей злочин може бути, наприклад, пов’язаний з іншими провадженнями щодо порушення законів та ведення війни, які, наприклад, перебувають у підслідності СБУ. Матеріали такої справи можуть бути пов’язані з іншими злочинами однією територією, одними тими ж підозрюваними чи потерпілими”, – уточнила Павліченко.

Раніше Павліченко повідомляла, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну поліція отримала близько пів сотні заяв про сексуальні злочини російських окупантів. За її словами, зараз в Україні працює три спеціалізовані поліцейські групи, які працюють над питаннями фіксації, виявлення і документування сексуальних злочинів росіян щодо цивільного населення.

Водночас Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зі 108 заяв про сексуальне насильство, пов’язане з війною в Україні, наразі перевірило та підтвердило 23 випадки. Це, зокрема, випадки зґвалтування, групового зґвалтування, катування, примусу до публічного роздягання, погроз сексуальним насильством тощо. З цієї кількості перевірених кейсів дев’ять випадків насильства скоєно щодо жінок, 13 – щодо чоловіків і один – щодо дівчинки (погроза сексуальним насильством).

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter