В Україні зафіксували понад 170 випадків сексуального насильства з боку російських військових – Зеленська

Дата: 05 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Українські прокурори розслідують 171 випадок сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Серед постраждалих 13 неповнолітніх.

Про це перша леді України Олена Зеленська розповіла під час міжнародної конференції United for justice у Львові.

Олена Зеленська під час панельної дискусії на конференції у Львові. Фото: facebook.com/olenazelenska.official

“За цією цифрою не тільки жінки – серед постраждалих 39 чоловіків. 13 – неповнолітніх, серед них — хлопчик. Ми знаємо про ці випадки тільки тому, що ці люди знайшли в собі сили говорити. Скільки страждають мовчки, особливо на окупованих територіях, ми не знаємо”, – зазначила перша леді.

За словами Зеленської, чимало людей, які постраждали через насильство, не можуть повернутися до звичного життя.

“Багато, хто постраждав від таких злочинів, як ґвалтування, говорять, що їхнє життя було тільки “до”. Після – це існування. Коли страшно пригадувати те, що з тобою сталося, коли важко розмовляти з правоохоронцями, неможливо з родиною, нестерпна увага ЗМІ”, – сказала перша леді.

Вона додала, що зґвалтування досі лишається у всьому світі дуже стигматизованим злочином. Жертва завжди почувається особливо вразливою і незахищеною, повністю знищеною, підкреслила Зеленська.

“Кількість і неприхованість ґвалтувань мирних українців дає нам впевненість у тому, що це – свідома політика російської армії. Це їхня свідома психологічна і фізична зброя проти українців”, – сказала дружина президента.

Вона зауважила, що потерпілий ніколи не несе відповідальності за злочин, відповідальність завжди несе агресор. Зеленська наголосила, що покарання їхніх кривдників – це найголовніше. Засудження зґвалтувань та інших воєнних злочинів має стати прецедентом, щоб будь-який потенційний агресор знав, що не залишиться безкарним.

Нагадаємо, з липня по серпень 2022 року у Херсоні моніторингова мережа правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” зафіксувала щонайменше пʼять однотипних випадків сексуального насильства щодо чоловіків з боку російських окупантів. 

Раніше ZMINA писала, що в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ. Згідно із зібраними свідченнями, вік жертв сексуального насильства становить від 4 до 82 років. Жертвами є здебільшого жінки та дівчата, але загарбники також ґвалтують чоловіків і хлопчиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter