Влітку у Херсоні зафіксували щонайменше пʼять випадків сексуального насильства щодо чоловіків з боку окупантів

Дата: 10 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З липня по серпень 2022 року у Херсоні моніторингова мережа правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” зафіксувала щонайменше пʼять однотипних випадків сексуального насильства щодо чоловіків з боку російських окупантів. 

Про це йдеться у звіті “Битва за волю. Становище ЛГБТК в Україні у 2022 році”. 

Фото: Depositphotos

У звіті зазначається, що всі ці випадки відбулися у місці розташування “кадирівців” у гуртожитку політехнічного коледжу. Навпроти цієї будівлі знаходиться парк зі спортмайданчиком, де часто проводили час місцеві хлопці. 

“Кадирівці під виглядом перевірки документів вибирали найбільш тендітних із них і по одному водили до себе в казарму. Там їх піддавали сексуальному насильству: роздягали, мочились, вставляли в різні частини тіла ствол автомата, ґвалтували групою. Зранку їх викидали біля гуртожитку”, – зазначається у звіті.

За словами працівників моніторингової мережі, потерпілі мали не лише фізичні травми, але й великий психологічний стрес. Дослідникам відомо, що один із чоловіків вчинив самогубство, а інший намагався це зробити. 

Очевидець, який поділився з представниками ЛГБТ-центру “Наш світ” цими свідченнями, не має інформації щодо сексуальної орієнтації потерпілих, однак зазначає, що швидше за все, вони не були гомосексуалами. Чоловікам було від 19 до 21 року.

За повідомленнями того самого джерела, ще один випадок трапився в тій самій казармі у вересні з 32-річним геєм. Чоловік нібито сам зайшов до приміщення військових РФ, перебуваючи напідпитку. Наступного дня його виявили біля цієї будівлі мертвим з проломленим черепом.

Раніше ZMINA писала, що в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ. Згідно із зібраними свідченнями, вік жертв сексуального насильства становить від 4 до 82 років. Жертвами є здебільшого жінки та дівчата, але загарбники також ґвалтують чоловіків і хлопчиків.

Нагадаємо, що в Україні запустили безплатну цілодобову анонімну гарячу лінію психологічної підтримки для чоловіків. Звертатися за допомогою можна з будь-яких питань, що викликають стрес. Гаряча лінія за номерами 2345* (Vodafone та Lifecell) та +38 067 752 23 45 (Київстар) безплатна та працює цілодобово. 

Читайте також: Сексуальне насильство російських військових як воєнний злочин: виклики кваліфікації за національним законодавством

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter