Торік на Херсонщині росіянин вдерся до будинку жінки та майже пів року ґвалтував її, погрожуючи вбити дитину

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у порушенні законів та звичаїв війни повідомили військовослужбовцю 34 окремої мотострілецької гірської бригади 49 загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Скриншот підозри Рубанова Олександра

Його імені у повідомленні не називають, але на сайті Офісу генерального прокурора можна знайти повідомлення про підозру та повістки про виклик на ім’я 49-річного громадянина РФ Олександра Рубанова

Дані щодо його особи та деталей справи, наприклад, номер військової частини, у повідомленні та підозрі збігаються. 

За даними слідства, підрозділ підозрюваного з кінця березня 2022-го контролював територію Бериславського району на Херсонщині. Росіяни розмістили там бойову техніку та користувались майном місцевих, погрожуючи розправою. 

Проводили загарбники й рейди. Саме під час одного з таких Рубанов зайшов на подвір’я місцевої мешканки. 

“Погрожуючи розправою їй та її дитині, підозрюваний здійснив акт сексуального насильства, тримаючи біля жінки ніж”, – кажуть слідчі. 

Невдовзі росіянин оселився у будинку без її згоди. Судячи з матеріалів справи, там він пробув, ймовірно, з квітня по серпень минулого року. Весь цей час він погрожував вбити дитину жінки, а її ґвалтував. 

Ще торік в Офісі генерального прокурора змінили підхід до роботи зі справами, пов’язаними із сексуальним насильством, тож постраждалій вже надали психологічну допомогу, кажуть правоохоронці. 

Ілюстраційне зображення. Фото: nytimes.com

“Всі процесуальні дії здійснюються з урахуванням інтересів постраждалої та захисту персональних даних”, – запевняють слідчі. 

Херсонська обласна прокуратура стала першою з регіональних, де під керівництвом Офісу генерального прокурора здійснюють процесуальне провадження у справах щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Надалі нові стандарти впроваджуватимуть на рівні інших обласних прокуратур.

Якщо суд визнає російського військового винним, то він може відправитись за ґрати на строк від восьми до дванадцяти років.

Нагадаємо, що найбільше випадків сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, зафіксували на Київщині та Херсонщині. 

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих російських військових, підозрюваних у скоєнні сексуальних злочинів на Київщині, наприклад, про: 

  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної жінки; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів; 
  • Михайла Романова, якого підозрюють у зґвалтуванні жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про який стало відомо в медіа.
Ринат Хакімянов, Арслан Саліхов, Булат Фассахов та Михайло Романов

Фотографія обкладинки: Kyrylo Svietashov/The Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter