Більшість відомих Комісії ООН жертв сексуального насильства російських військових – це жінки, які були самі вдома

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, задокументувала випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства у дев’яти областях України та на території Російської Федерації, жертвами яких були жінки, чоловіки та дівчата, віком від 4 до 82 років. 

Про це йдеться у звіті комісії.

Ілюстраційне зображення. Фото: NPR

Слідчі кажуть, що здебільшого сексуальне насильство росіяни вчиняли у двох ситуаціях: під час обшуків у будинках і щодо позбавлених волі. Дослідники нагадали, що примусове оголення під час затримання, на блокпостах або фільтраційних пунктах також може бути формою сексуального насильства. 

У деяких випадках російські солдати ґвалтували та чинили сексуальне насильство, коли вривалися до будинків жертв під час так званих “рейдів”. Такі випадки фіксували в Чернігівській, Харківській, Херсонській та Київській областях, а більшість з них росіяни вчинили на Київщині протягом перших двох місяців вторгнення.

“Більшість жертв – це жінки, які перебували вдома самі”, – говорять дослідники. 

Ґвалтівники зазвичай погрожували постраждалим вогнепальною зброєю, а інколи душили чи били під час вчинення насильства. Постраждалим погрожували вбивством їх або ж членів родини у разі опору. Автори доповіді, розповідаючи про зафіксовані випадки сексуального насильства, ймовірно, описують деталі кримінального провадження щодо двох російських військових, які вчинили серію зґвалтувань. 

Вони заздалегідь обійшли будинки, аби обрати жертв, а у деякі помешкання заходили декілька разів, ґвалтуючи жінок та дівчат, наймолодшій з яких було 4 роки. 

Щодо сексуального насильства, яке чинить російська влада на території Росії, то автори доповіді кажуть, що постраждалими у цих випадках зазвичай стають чоловіки – цивільні та військовополонені. 

“Сексуальне насильство — рівнозначне тортурам, і загроза його застосування є суттєвим аспектом тортур, які застосовувала російська влада, використовуючи методи, серед яких були зґвалтування, удари електричним струмом по статевих органах, витягування пеніса за допомогою мотузки та кастрація. Комісія також проаналізувала ознаки таких дій на тілах загиблих”, – говорять слідчі. 

Якщо говорити про примусове оголення, то в різних ситуаціях, за словами дослідників, російські військові наказували людям роздягатися та лишатись оголеними. Жертвами зафіксованих порушень стали чоловіки, жінки та один 17-річний хлопець.

Російські військові зупинили та роздягли чоловіка, який намагався покинути Маріуполь торік. Фото: телеграм-канал “Уголок Ситха”
Фото: твіттер-акаунт OSINTtechnical

Фіксували такі випадки у Росії, а також на окупованій Донеччині у колонії в Оленівці. Також дослідники розповіли про випадок, коли російські військові “затримали священника, повністю його роздягли, побили та наказали годину голим марширувати вулицями свого села”.

В ООН раніше вже казали, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” Росії. 

Нагадаємо, що українські прокурори розслідують 171 випадок сексуального насильства з боку російських військовослужбовців.

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих підозрюваних у скоєнні таких злочинів, наприклад про: 

  • Євгена Чорнокнижного та Вадима Шахматова, яких підозрюють у серії зґвалтувань, про які йшлось вище; 
  • Олександра Рубанова, якого підозрюють у тому, що він торік вдерся до будинку жінки на Херсонщині та майже пів року ґвалтував її, погрожуючи вбити дитину;
  • Баіла Бардановапідозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині.
  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів; 
  • Михайла Романова, якого підозрюють у зґвалтуванні жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про які стало відомо в медіа.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter