За зґвалтування викраденого чоловіка в Херсонському ІТТ заочно судитимуть російського військового

Дата: 26 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно до суду скерували обвинувальний акт щодо військовослужбовця нацгвардії РФ за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням у Херсоні. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото підозрюваного та світлина Романа Попова із сайту “Миротворець”

Імені підозрюваного не називають, але на сайті ОГП публікували підозру на Романа Попова, деталі якої збігаються з деталями з повідомлення. Профіль росіянина також можна знайти на сайті “Миротворець”. 

У серпні 2022-го, як кажуть слідчі, Попов разом з іншими російськими військовими схопив на вулиці Херсона місцевого жителя. Як і багатьох викрадених, його привезли до захопленого ізолятора тимчасового тримання, де він провів 16 днів. Чоловік зміг вийти лише після того, як дружина сплатила 100 тисяч гривень. 

Цивільного тримали “у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах, непридатних для тривалого перебування”, не давали нормально їсти й пити та постійно погрожували. 

“Потерпілий був вимушений спати на підлозі або не міг спати взагалі через крики чоловіків та жінок, яких щоночі катували”, – йдеться в тексті підозри.

Слідчі кажуть, що під час затримання Попов особисто завдав потерпілому не менш ніж 10 ударів кулаками в ділянку тулуба. Викраденого весь час утримання допитували: спочатку били руками, щоб отримати необхідні відповіді, потім катували струмом, а на десятий день зґвалтували. 

Під час епізоду сексуального насильства разом з Поповим були й інші російські військові, особи яких слідчим ще слід встановити. До прикладу, саме невстановлений російський військовий завдав 10 ударів ногами в ділянку сідниць потерпілому, щоб встромити кулькову ручку. 

Якщо суд визнає Попова винним, то він може отримати від 8 до 12 років.

Нагадаємо, що ZMINA розповідала історії кількох потерпілих унаслідок катувань у Херсоні, коли той перебував у російській окупації.

До прикладу, історію ЛГБТ-активіста Олексія Полухіна, якого росіяни понад два місяці тримали в неволі та змушували прибирати всі камери, туалети та мити посуд у СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter