Відсторонений Зеленським голова КС Тупицький продовжує отримувати зарплату та працює віддалено

Дата: 05 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Відсторонений указом президента голова Конституційного Суду Олександр Тупицький продовжує виконувати свої обов’язки дистанційно та отримує заробітну плату. 

Про це повідомляє Укрінформ. 

Олександр Тупицький

Президент Володимир Зеленський відсторонив Тупицького на два місяці своїм указом наприкінці минулого року. Ще до підписання указу експерти говорили, що хоча голова держави має можливість відсторонити від посад осіб, яких призначає, однак на суддів КС цей механізм не поширюється. З ними погоджувалися й судді КС, які наголошували – звільняти голову суду можуть тільки вони.

Після відсторонення Тупицького журналісти надіслали запит до Конституційного Суду, у відповіді на який їм повідомили, що віддалено Тупицький працює, адже в приміщення суду його не пускає Управління державної охорони. Охоронці перестали робити це 18 січня, коли йому вручили підозру у свідомо неправдивих показах та підкупі свідка. 

У Конституційному Суді вчергове наголосили, що указ президента не позбавляє Тупицького статусу судді Конституційного Суду. Водночас дистанційна робота Тупицького “не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав, а також передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені законодавством України”.

Нагадаємо, що на утримання суддів у відставці українці щороку витрачають щонайменше 30 мільйонів гривень. Задля отримання відставки, а не звільнення Вища рада правосуддя ставила першим пунктом порядку денного питання щодо цього, а тому питання звільнення вже не розглядали. 

Соціологічні дослідження показують, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). 

Нещодавно активісти запустили платформу з досьє на понад 5 тисяч суддів. Завдяки цьому кожен охочий може перевірити на доброчесність будь-якого з них та дізнатися про те, чи відповідають статки судді доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, зокрема щодо активістів Євромайдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter