Активісти запустили базу з досьє суддів, де кожен охочий може перевірити їх на доброчесність

Дата: 28 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні запустили відкриту платформу з інформацією про суддів, де кожен охочий може перевірити служителів Феміди на доброчесність. 

Про це повідомили активісти руху “Чесно”. 

Над розробленням платформи, в якій наразі містяться досьє понад 5 тисяч суддів, активісти працювали з 2016 року та витратили на це приблизно 5 тисяч годин роботи. Аналітики збирали дані винятково з відкритих джерел: декларацій суддів, відкритих реєстрів та судових рішень.

За словами авторів бази, головним критерієм, за яким оцінювали суддів, стала доброчесність. Експерти розробили п’ять її критеріїв, а саме непричетність до корупції та криміналу, прозорість статків, непричетність до порушень прав людини, дотримання професійної етики, неучасть в ухваленні сумнівних рішень. Якщо суддя порушував хоча б один з них, то отримував позначку “недоброчесний”, а в профайлі його відзначали чорним часником. 

Також у досьє кожного судді міститься його короткий професійний життєпис, який, за словами укладачів, зацікавить журналістів, активістів та учасників судових процесів. 

“Ця кампанія має забезпечити право людей на інформацію, право знати, хто є суддею в його справі, і водночас побачити, наскільки серйозною є проблема недоброчесності суддів”, – наголосив юридичний радник кампанії “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” Іван П’ятак.

Нагадаємо, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Високим є рівень недовіри українців, зокрема, до Верховного Суду (69%) та місцевих судів (67,5%). 

Фотографія обкладинки: Kyiv Post 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter