ДБР повідомило про підозру голові Конституційного Суду Тупицькому

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань повідомило голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому про підозру у свідомо неправдивих показах, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту, підкупом свідка для відмови від надання свідчень.

Про це повідомили у відомстві. 

Олександр Тупицький. Фото: Zaxid.net

Правоохоронці підозрюють Тупицького в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та, ймовірно, отримав частку в підприємстві. За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

За даними ДБР, попри статус підозрюваного Тупицький продовжує ходити на роботу та “перешкоджати” слідству.

“Навіть більше: голова КС після повідомлення про підозру імітує її невручення, ненабуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце”, – наголошують у відомстві. 

Напередодні публікації повідомлення про оголошення підозри Тупицькому стало відомо, що Управління державної охорони (УДО) не пускає голову КС до будівлі суду на вимогу ДБР.

Нагадаємо, що 30 грудня минулого року Тупицького відсторонив на два місяці своїм указом президент Володимир Зеленський. Ще до підписання указу експерти говорили, що хоча голова держави має можливість відсторонити від посад осіб, яких призначає, однак на суддів КС цей механізм не поширюється. З ними погоджувалися й судді КС, які наголошували – звільняти голову суду можуть тільки вони.

Водночас представник президента в КС Федір Веніславський після підписання уточнив, що йдеться не про звільнення, а про тимчасове відсторонення, яке передбачено законодавством. 

Відомо, що наприкінці жовтня Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Понад половину українців негативно ставляться до рішення КС, яке призвело до так званої конституційної кризи, яку тепер допомагають вирішити міжнародні партнери. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter