У ЄС готові тимчасово зупинити безвіз через рішення Конституційного Суду

Дата: 29 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У Європейському Союзі стурбовані останніми рішеннями Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів і наголошують, що воно може стати підставою для тимчасового зупинення безвізу.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

 
Рішення КС, як наголошують у посла ЄС, є достатньою підставою для початку запуску Європейською комісією механізму тимчасового зупинення дії безвізового режиму за відхід третьої держави від критеріїв, унаслідок виконання яких запроваджено безвізовий режим.

Ухвалені КСУ та Окружним адміністративним судом міста Києва рішення щодо діяльності антикорупційних органів, йдеться в листі, не залишилися поза увагою європейських партнерів та спричинили стурбованість Європейської служби зовнішньої діяльності та Єврокомісії, які вкотре звернули увагу на те, що питання боротьби з корупцією є пріоритетним на порядку денному реформ в Україні, а незалежні антикорупційні органи є квінтесенцією успішної, правової, демократичної, інвестиційно привабливої України.

У листі вказується, що незалежність, інституційна спроможність та стійкість інфраструктури, насамперед антикорупційної, є критерієм досягнення низки короткострокових та стратегічних цілей у відносинах з Європейським Союзом, серед яких:

  • збереження безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС;
  •  співпраця з Міжнародним валютним фондом, що є передумовою отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 млрд євро, покликаних забезпечити фінансово-економічну стабілізацію в нашій країні;
  •  інтеграція до енергетичного ринку ЄС (йдеться про незалежність НКРЕКП);
  • поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);
  • інтеграція до єдиного цифрового ринку (незалежність Національного офісу інтелектуальної власності) тощо.

“Враховуючи зазначене та з метою запобігання розвитку несприятливого сценарію, пропонували б у стислі строки створити робочу групу високого рівня з опрацювання змін до Конституції України, до якої б також увійшли представники Верховної Ради України, Адміністрації президента України, суддівського самоврядування, наукових кіл та громадянського суспільства”, – йдеться в листі.

Підкреслюється, що ключовим завданням зазначеної робочої групи варто визначити опрацювання змін до Конституції України, які б серед іншого передбачали повноваження Верховної Ради створювати державні органи зі спеціальним статусом.

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Учора НАЗК, виконуючи рішення суду, закрило доступ до реєстру декларацій. Голова агентства Олександр Новіков підкреслив, що фактично судді визнали незаконним доступ громадян до інформації про доходи, видатки й майно всіх осіб, які отримують зарплату за кошт податків. Своїм рішенням суд, ймовірно, заблокував і призначення керівних кадрів органів влади, зокрема переможців місцевих виборів. Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО. 

У жовтні поточного року 52% опитаних людей назвали корупцію однією з найголовніших проблем України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter