Своїм рішенням КС заблокував призначання переможців місцевих виборів – НАЗК

Дата: 29 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд України заблокував призначення керівних кадрів органів влади, зокрема переможців місцевих виборів, коли скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів. 

Про це повідомили в НАЗК.

Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК 27 жовтня. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Учора НАЗК, виконуючи рішення суду, закрило доступ до реєстру декларацій. Голова агентства Олександр Новіков підкреслив, що фактично судді визначили незаконним доступ громадян до інформації про доходи, видатки й майно всіх осіб, які отримують зарплату за кошт податків.

Своїм рішенням КС позбавив НАЗК й доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади. Без цієї перевірки, як наголошують у відомстві, жоден керівник державного органу офіційно не може розпочати роботу. 

“КС фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Оскільки призначення кандидатів обраних на посади голів обласних, районних рад та їхніх заступників можливе лише після проходження ними спецперевірок”, – повідомили в НАЗК.

Нагадаємо, що 52% опитаних соціологами в жовтні поточного року людей назвали корупцію однією з найголовніших проблем України. Також у Європейській комісії говорили про те, що подальша підтримка України з боку ЄС прив’язуватиметься до конкретного прогресу в проведенні реформ, зокрема у сфері антикорупції та правосуддя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter