Єврокомісія позитивно оцінює три роки безвізу з Україною, але має застереження

Дата: 13 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Україна та інші зацікавлені країни продовжують виконувати вимоги, необхідні для лібералізації візового режиму з Європейським Союзом, а безвізовий рух дає позитивні економічні, соціальні та культурні вигоди державам-членам ЄС.

Про це йдеться в третьому звіті Європейської комісії з оцінюванням виконання вимог, необхідних для лібералізації візового режиму з країнами Західних Балкан та Східного партнерства (Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Північна Македонія, Сербія, Грузія, Молдова та Україна).

Водночас у звіті детально згадуються сфери, в яких для успішного продовження лібералізації необхідні подальші дії. Зокрема, це зменшення нелегальної міграції та протидія корупції.

“Корупція на високому рівні залишається проблемою у всіх країнах, на які поширюється цей звіт. Зокрема, Молдова та Україна, які постраждали від масштабних банківських шахрайств, не показали достатнього прогресу в притягненні до кримінальної відповідальності осіб, пов’язаних із залученням та відновленням викрадених активів… …В Україні важливо захищати та надалі зміцнювати незалежність антикорупційних інститутів, зокрема за допомогою гарантування неполітичних та незаангажованих процедур призначення на керівні посади”, – йдеться у звіті.

Автори звіту підкреслюють, що подальша підтримка з боку ЄС прив’язуватиметься до конкретного прогресу в проведенні реформ, зокрема у сфері антикорупції та правосуддя.

Загалом, констатують у звіті, безвізова схема подорожей виконала своє призначення: вона посилила зв’язок між Західними Балканами й країнами Східного партнерства та ЄС, зокрема між громадами діаспори в державах-членах, розширила можливості для бізнесу та культурний обмін і дозволила громадянам безвізових країн краще пізнати ЄС.

Нагадаємо, з 11 червня 2017 року всі громадяни України, які мають біометричний паспорт, можуть відвідувати без віз 30 країн Європи: всі країни ЄС, крім Великої Британії та Ірландії, а також Швейцарію, Ліхтенштейн, Ісландію та Норвегію. Українці можуть перебувати там до 90 днів протягом кожних 180 днів.

Згідно із затвердженим Радою ЄС механізмом, безвіз для третіх країн може бути зупинений, якщо країна перетворюється на джерело міграційної загрози або демонструє відкочування в проведенні реформ.

У грудні 2017 року у своєму першому звіті щодо дотримання умов, необхідних для продовження безвізу, Єврокомісія визначила шість вимог до України:

  • скасувати поправки щодо електронного декларування антикорупційних активістів;
  • забезпечити незалежність, ефективність та стійкість антикорупційних реформ, зокрема через створення незалежного та спеціалізованого вищого антикорупційного суду відповідно до висновку Венеційської комісії та українського законодавства;
  • посилити співпрацю з відповідними установами ЄС для запобігання ризикам нерегулярної міграції;
  • проводити кампанію з інформування про обов’язки й права в межах безвізового режиму;
  • негайно відновити авторитет НАЗК і створити ефективну систему верифікації електронних декларацій;
  • посилити зусилля з боротьби з організованою злочинністю, зокрема через виділення достатніх ресурсів на Національну поліцію.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter