Венеційська комісія радить змінити закон про КС, але без очищення дійсного складу суду

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Венеційська комісія радить Україні внести зміни до закону про Конституційний Cуд, зокрема зобов’язати його надавати обґрунтування щодо кожного положення законодавства, яке він оголошує неконституційним. 

Про це йдеться в новому висновку комісії щодо реформи КС.

У комісії вважають, що правила функціонування Конституційного Суду слід прописати детальніше, щоб запобігти потенційним проблемам у майбутньому. Парламенту експерти радять чіткіше окреслити намір звузити обсяг рішень КС до тільки тих питань, які вносяться на розгляд суду.

Дисциплінарна процедура щодо суддів має регулюватися законом про КС, однак деталі процедури слід прописати у відповідному порядку. Можливість повертати на розгляд справи Конституційного Суду пропонують дозволити тільки у випадках, коли суддя у зв’язку з цим рішенням вчинив кримінальне порушення, зокрема отримав хабар.

У Венеційській комісії вважають, що в українському законодавстві слід чіткіше прописати, що таке конфлікт інтересів, та виокремити, наприклад, фінансовий конфлікт інтересів, особливо якщо це пов’язане з увагою до суддів з боку НАЗК або розслідуванням НАБУ.

Рекомендують владі також створити спеціальний орган, що перевірятиме кандидатів на посаду судді КС. Відомо, що зараз повний склад Конституційного Суду, а саме 18 суддів, призначають порівну президент, Верховна Рада та з’їзд суддів. Спочатку на відкриті вакансії проводять конкурс, після чого суддів призначають чи обирають з переліку переможців. 

“Cтворення такої системи (зі спеціальним органом для перевірки кандидатів. – Ред.) є терміновим питанням для того, щоб заповнити ці вакансії”, – вважають автори висновку.

Оцінювати доброчесність суддів КС майбутній орган має за участю міжнародних представників, зокрема з міжнародними експертами з прав людини та представниками громадянського суспільства, щоб гарантувати належні моральні й професійні якості суддів. 

Серед інших рекомендацій у висновку комісії є такі:

  • якщо сенат КС вважатиме якесь положення неконституційним, він у разі запиту від президента або Верховної Ради повинен звернутися по підтвердження до Великої палати суду;
  • заповнювати вакантні місця в КС лише після покращення системи призначення, зокрема створення органу для перевірки кандидатів;
  • суддів КС за парламентською квотою радять обирати кваліфікованою більшістю, щоб деполітизувати склад КС.

Водночас у рішенні комісії немає жодного слова про очищення чинного складу суду, однак у висновках наголошують, що з огляду на особливість ситуації в Україні КС варто виявити стриманість, якщо внесені поправки оскаржать перед судом.

“Венеційська комісія готова надавати свою допомогу в цьому питанні”, – підсумовують експерти.

Нагадаємо, що напередодні Венеційська комісія підтримала декларування для суддів КС та наголосила, що перевірка майнових декларацій суддів є поширеною міжнародною практикою. Раніше судді заявляли, що вважають тиском перевірку власних декларацій.

Відомо, що конституційна криза, яку зараз допомагають вирішити міжнародні партнери України, почалася після рішення Конституційного Суду скасувати кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнати неконституційними повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. 

Наприкінці жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроєкт, у якому запропонував припинити повноваження всього складу Конституційного Суду й скасувати його рішення. На думку голови КС Олександра Тупицького, законопроєкт президента щодо суду має ознаки конституційного перевороту, але критикують ініціативу глави держави експерти та в Європарламенті.

Понад половину українців негативно ставляться до рішення КС.

Фотографія обкладинки: УНІАН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter