Венеційська комісія підтримала декларування для суддів КС

Дата: 10 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Перевірка майнових декларацій суддів є поширеною міжнародною практикою та повинна врегульовуватися національним законодавством.

Такого висновку дійшли у Венеційській комісії, передає Укрінформ. 

У відповіді на терміновий запит президента України Володимира Зеленського щодо повноважень антикорупційних органів, який він скерував наприкінці жовтня, члени комісії наголошують, що перевірка декларацій суддів та інших державних службовців одним органом є дуже поширеною в регіоні.

“Отже, створювати або ні спеціальний правовий механізм перевірки декларацій суддів – це не приписується міжнародними стандартами. І попередня модель (в України. – Ред.), коли декларації суддів та інших державних службовців перевірялися одним органом (НАЗК. – Ред.), є дуже поширеною в регіоні. Це означає, що вибір найвідповіднішого варіанту лежить за національним законодавством”, – вважають там.

Венеційка зазначила, що в Конституції України не вказується, який саме орган має перевіряти декларації посадовців. Експерти також не погоджуються з тим, що перевірку декларацій можна вважати тиском, як це роблять судді КС. 

“Цей аргумент, однак, не веде до необхідності припинення нині наявного механізму перевірки декларацій, але натомість вказує на необхідність забезпечення відповідних гарантів проти зловживань”, – наголосили в комісії. 

Задля вирішення кризи у Венеційській комісії пропонують наділити повноваженнями, які мало НАЗК, Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС).

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. 

Наприкінці жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроєкт, у якому запропонував припинити повноваження всього складу Конституційного Суду й скасувати його рішення. На думку голови КС Олександра Тупицького, законопроєкт президента щодо суду має ознаки конституційного перевороту, але критикують ініціативу глави держави експерти та в Європарламенті.

Понад половину українців негативно ставляться до рішення КС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter