У Європарламенті висловилися проти ініціативи Зеленського розпустити КС

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Галер і заступниця голови делегації Європарламенту з асоціації з Україною Віола фон Крамон виступили проти ініціативи розпуску КС, з якою до Верховної Ради звернувся президент Володимир Зеленський. 

Про це повідомляє DW.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроєкт, у якому запропонував припинити повноваження всього складу Конституційного Суду й скасувати його рішення. На думку голови КС, законопроєкт президента щодо суду має ознаки конституційного перевороту, але критикують ініціативу глави держави й експерти.

Фон Крамон заперечила, що євродепутати висловилися на підтримку ініціативи Зеленського, про яку в Раді розповідав голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

“Ми не можемо спонукати президента взяти й звільнити всіх суддів Конституційного Суду”, – зазначила вона.

Законопроєкт Зеленського вона назвала “дуже сумнівною справою” і послалася на лист голів Венеційської комісії та Групи держав проти корупції (GRECO), які “наполегливо закликали не відповідати порушенням права на порушення права”.

Галер та Фон Крамон висловилися за оновлення КСУ, однак наголосили, що воно має відповідати законодавству. На їхню думку, за приклад слід взяти добір суддів Вищого антикорупційного суду України, до якого залучили міжнародних експертів.

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter